Wolfgang Bauer

Faktaboks

Wolfgang Bauer
Født
18. mars 1941, Graz
Død
28. juni 2005, Graz

Artikkelstart

Wolfgang Bauer var en østerriksk forfatter og regissør som regnes som en av de toneangivende tyskspråklige dramatikerne på 1960- og 1970-tallet.

Bauer skrev både lyrikk og prosa, men det er som dramatiker han har hatt størst betydning. Hans første stykker var inspirert av det absurde teater. Gjennombruddet kom med Magic Afternoon (uroppført i 1968), hvor han skildrer den trivielle kommunikasjon innenfor en venneklikk. Her, som også i senere teaterstykker, kombinerer forfatteren absurde effekter med realistisk analyse og krass samfunnskritikk. I Silvester oder Das Massaker im Hotel Sacher (1971) avslører han i en happening-form det østerrikske borgerskaps politiske og moralske opportunisme.

Bauer trer i sine stykker gjerne fram som en moralist, men er samtidig en raffinert dramatiker: en skarp, men ofte uhøytidelig, samfunnsanalyse forbinder seg med løsslupne, drastiske teatereffekter til en høyst egenartet form. Andre stykker er Change (1969) og Gespenster (1974). Hans samlede verker kom ut i sju bind fra 1986.

Bauer var tilknyttet Forum Stadtpark og Grazer-gruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg