Faktaboks

Offisielt navn
Wessel & Co.
Også kjent som
Wessel & co. Elektroteknisk Fabrikk
Stiftet
1931
Nedlagt
1978
I 1962 designet Trygve Wessel den populære lysbryteren nr. 73 for Wessel & Co.

Wessel & Co. var et norsk firma som produserte elektrisk installasjonsmateriell. De var også underleverandør for andre elektrotekniske selskaper.

Etablering

Wessel & Co. Elektroteknisk fabrikk ble etablert i 1931. Initiativtaker var ingeniøren Peder Wessel med sønnene Gunnar Haldor Wessel og Yngvar Emanuel Wessel. I 1935 ble firmaet registrert, og da med flere medlemmer i familien Wessel som ansvarlige innehavere.

De første lokalene i Sverres gate i Oslo var på 110 kvadratmeter, og arbeidsstokken var på seks personer. I 1938 hadde lokalene vokst til 900 kvadratmeter og 45 arbeidere, foruten funksjonærer.

Virksomhet

Firmaet produserte brytere til elektriske apparater, lampeholdere og installasjonsbrytere. Videre var Wessel & Co. underleverandør til norske produsenter av koke- og varmeapparater. I tillegg eksporterte firmaet varer til Sverige, Finland, Danmark, Belgia, Frankrike og Tsjekkoslovakia. Regulerbryteren av merket Wesco var en storselger.

I 1962 designet Yngvar Wessel vippebryterne nr. 73 og nr. 74 i hvit karbamid-plast. Begge var diskrete og elegante i utførelsen. Førstnevnte bryter var for åpent anlegg, mens andre var for lukket anlegg. I samme tidsrom produserte de også lysrørarmatur, markedsført under merkevaren Wesco.

Salgssamarbeid og fusjon

Med årene utvidet selskapet med et svensk datterselskap, Wessel & Co. AB. Sammen opprettet de i 1968 salgsselskapet Norwesco med A/S Fibo. I løpet av noen år gikk flere andre selskaper inn i Norwesco-gruppen, deriblant N. Jacobsens Elektriske Verksted og Brødrene Braathen.

I 1971 ble Wessel & Co. solgt til en interessentgruppe. Samme år ble Norwesco omdannet til aksjeselskap og ble samtidig morselskap til Norwesco-gruppens fabrikker. I 1971 hadde Wessel & Co. 220 ansatte og en omsetning på 14 millioner kroner.

I 1978 fusjonerte Wessel & Co., Brødrene Braathen og A/S Fibo med Norwesco A/S til et selskap – Norwesco A/S.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Oslo erhvervsliv gjennem hundre år: 1838-1938. 2: Industri, handel, sjøfart, bank- og forsikringsvesen, Det merkantile forlag, 1938

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg