Faktaboks

Reidar Andersen
Født
20. april 1911, Norderhov (nå Ringerike), Buskerud
Død
15. desember 1991, Oslo
Virke
Skihopper
Familie

Foreldre: Fabrikkarbeider Oskar Andersen (1890–?) og Anna Jensine Johansdatter (1892–?).

Foto av Reidar Andersen
Reidar Andersen var kjent som en stilfull skihopper, der varemerket var hvite hansker.
Foto av Reidar Andersen
NTB.

Reidar Andersen var den fremste norske skihopperen i 1930-årene ved siden av Birger Ruud. Han tok VM-sølv i 1930, 1935 og 1937 og OL-bronse i 1936. Andersen ble norsk mester og vinner av Holmenkollrennet tre år på rad (1936–1938). Han holdt bakkerekorden i Holmenkollen fra 1930 til 1938 (52 meter) og gjorde i 1935 verdens lengste hopp i Planica (99,5 meter).

Han ble betraktet som sin tids fremste representant for det stilige i norsk hoppsport, ikke bare på grunn av selve utførelsen av hoppene, men kanskje også for hans allmenne fremtreden – hvite vanter som en del av hopperantrekket ble hans «varemerke».

Andersen var også en dyktig alpinist og langrennsløper. Han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1938.

«Evig toer» internasjonalt

I de store internasjonale mesterskapene kom han nok noe i skyggen av Birger Ruud. Mens Reidar Andersen var den fremste i norske bakker, var Birger Ruud den beste i internasjonale mesterskap utenfor Norge. Reidar Andersen hadde mange gode plasseringer i internasjonale mesterskap, men nådde aldri til topps; han fikk sølvmedalje i verdensmesterskapene 1930, 1935 og 1937.

Vinteren 1938 ble han betraktet som verdens beste skihopper, og han var klar favoritt ved verdensmesterskapet i Lahtis. Han hadde også det suverent beste treningshoppet. Før selve hoppkonkurransen gikk han imidlertid en skitur på langrennsski, kolliderte med en stubbe og forstuet ankelen. Han stilte likevel opp i konkurransen – og oppnådde en femteplass. Vinneren ble den 18 år gamle nykommeren Asbjørn Ruud.

I de olympiske leker oppnådde Reidar Andersen en bronsemedalje i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Birger Ruud ble olympisk mester. Andersen var også med til OL i Lake Placid i 1932, men oppnådde ikke å få plass på hopplaget, som for øvrig tok med seg alle medaljene.

Allsidig skiløper

Foto av Reidar Andersen
Reidar Andersen fotografert i Tyskland, trolig i 1937.
Foto av Reidar Andersen
Atlantic Berlin/NTB.

Reidar Andersen behersket også andre skigrener, og han oppnådde å bli polsk mester i hopp, langrenn, slalåm og utfor i 1935. Vinteren 1939 var han på USA-turné hvor han ble amerikansk mester i hopp og i trekombinasjonen hopp, slalåm og utfor.

Turneen kan betraktes som et fremstøt for å fremme skisporten i Nord-Amerika. Andersen besøkte en rekke steder hvor det var reist midlertidige hoppbakker og avholdt showpregede renn, selv på snøfattige steder som San Fransisco og Los Angeles ble det konkurrert i skihopping. Reidar Andersen vant sin amerikanske mesterskapstittel i hopp i St. Paul og trekombinasjonen i Salt Lake City. I USA ble han dessuten innvalgt i National Ski Hall of Fame.

Karriereslutt

I løpet av sin aktive idrettskarriere, som også omfattet fotball og friidrett, var Reidar Andersen medlem av klubbene Fossekallen (Hønefoss), Freidig (Trondheim) og Ready (Oslo). Karrieren fikk en brå slutt ved krigsutbruddet i 1940, men etter andre verdenskrig kom han tilbake som trener og lagleder, blant annet for det norske hopplaget til OL i St. Moritz i 1948. I Oslo etablerte han eget firma, som drev med produksjon av sportsartikler, og det var Reidar Andersen som designet og produserte den første fjellanorakken med «kengurulomme» på brystet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Espen Andersen: Norsk biografisk leksikon 2
  • Skimuseets arkiv, Oslo
  • Skiforeningens årbok 1938, 1939
  • J. Vaage m.fl. (red.): Norske skiløpere. 2. Østlandet sør, 1956

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg