Nixon taler på TV
Korrespondenter fra Det hvite hus' pressekorps ser TV-talen der presiden Richard Nixon forteller om Det hvite hus sin involvering i Watergate-saken, 30. april 1973.
Nixon taler på TV
Av /Getty Images.

Watergate-saken var en politisk spionasjesak som pågikk i USA i perioden 1972–1974. Det demokratiske partiets nasjonale hovedkvarter, som lå i forretningskomplekset Watergate i Washington D.C., ble i juni 1972 utsatt for innbrudd. Innbryterne ble tatt på fersk gjerning.

Faktaboks

Uttale
wˈå:təgeit-

Dette gav støtet til en serie avsløringer som etter hvert gjorde det klart at innbryterne hadde hatt til hensikt å skaffe seg informasjon om demokratenes opplegg for presidentvalget i 1972. Det ble klart at innbryterne hadde handlet på oppdrag fra republikanere som arbeidet for president Richard Nixon, og at Watergate-innbruddet bare var én av mange aksjoner iverksatt av Nixons folk. Den aller viktigste avsløringen var at presidenten selv var aktivt innblandet.

Etterforskning

Presidentens rolle ble i perioden juni 1973–august 1974 det sentrale tema. Ved siden av vitneutsagn ble Nixons såkalte hemmelige lydbåndopptak særlig viktige. Etter mye strid gikk presidenten med på å frigi båndene, som inneholdt telefonsamtaler til og fra Det hvite hus. Båndene viste dels utstrykninger på viktige punkter, dels en hard språkbruk som sjokkerte nasjonen.

Konsekvenser

Richard Nixon
Richard M. Nixon gikk av som USAs president som følge av Watergate-saken.
Av /NTB scanpix.

I juli 1974 anbefalte justiskomiteen i Representantenes hus å stille Nixon for riksrett, anklaget for å ha hindret rettsvesenet i dets arbeid. 8. august 1974 trakk Nixon seg som president, og dagen etter ble Gerald Ford tatt i ed som USAs nye president.

Flere av presidentens medarbeidere, blant andre John David Ehrlichman og Harry R. Bob Haldeman, ble senere dømt til fengselsstraffer for innbruddene. Nixon ble selv benådet av sin etterfølger Ford.

Watergate-saken fikk enorm oppmerksomhet i USA og resten av verden. Richard Nixon var den første amerikanske president som måtte gå av før tiden. Samtidig viste saken at det uavhengige amerikanske rettssystemet fungerte, også når presidenten var innblandet.

Pressens rolle

Avsløringen av Watergate-saken skyldtes i første rekke journalistene Carl Bernstein og Bob Woodward i avisen Washington Post. Deres versjon av hendingene er gitt i All the President's Men (1974, filmatisert 1976), og The Final Days (1976). Flere av de involverte har også skrevet bøker om saken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg