Gerald Ford

Faktaboks

Gerald Ford

Gerald Rudolph Ford, jr. Født Leslie Lynch King Jr.

Uttale
få:d
Født
14. juli 1913, Omaha, Nebraska, USA
Død
26. desember 2006, Rancho Mirage, California, USA
President Gerald R. Ford (offisielt fotografi)
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Gerald Ford var en amerikansk jurist og politiker for Det republikanske partiet. Han var USAs 38. president i perioden 1974–1977. Ford er den eneste president som verken er blitt valgt til president eller visepresident.

Ikke valgt

Ford ble 12. oktober 1973 nominert av president Richard Nixon til å ta over som visepresident etter Spiro T. Agnew, som måtte trekke seg fra embetet på grunn av økonomiske misligheter. Representantenes hus godkjente nominasjonen 6. desember 1973, slik at Ford kunne tiltre.

Da Nixon tok avskjed som president 9. august 1974, rykket Ford opp og ble president. Ford nominerte og fikk godkjent Nelson Rockefeller som sin visepresident.

President

Utenrikspolitisk fulgte Ford sin forgjengers kurs med blant annet avspenning overfor både Sovjetunionen og Kina. Henry Kissinger fortsatte som utenriksminister.

Innenrikspolitisk rakk Ford å foreta seg lite, men han opplevde i sin korte presidenttid at nasjonen ble mer samlet enn den hadde vært i de urolige Nixon-årene dominert av Vietnamkrigen og Watergate. Ford benådet selv Nixon for uregelmessigheter han måtte ha begått under Watergate-saken.

Før valget 1976 ble Ford utfordret av blant andre Ronald Reagan, men sikret seg Det republikanske partiets nominasjon som presidentkandidat. Han tapte mot Jimmy Carter ved valget.

Ford ble utsatt for to drapsforsøk i september 1975.

Tidligere karriere

Ford var medlem av Representantenes hus i årene 1949–1973, i perioden 1965–73 som mindretallsleder. Han var klart konservativ og gikk blant annet inn for en hardere linje i Vietnamkrigen.

Samtidig var Ford del av en mer samarbeidsorientert tradisjon i sitt parti enn den som kom til å dominere fra sent i 1970-årene og til etter årtusenskiftet. I Representantenes hus hadde han ry som en ryddig og kompromissvillig politiker.

Utdannelse og privatliv

Gerald Ford fotografert på hangarskipet USS Monterey, 1944
National Archives 6923713.

Som student ved University of Michigan spilte Ford amerikansk fotball for universitetets lag og var med på å vinne den prestisjefylte, nasjonale eliteserien for læresteder. Etter fullført bachelorgrad takket han nei til profftilbud fra lag i NFL og søkte seg i stedet til Yale, der han utdannet seg til jurist med gode karakterer.

Han meldte seg til tjeneste i den amerikanske marinen etter angrepet på Pearl Harbor i 1941, og tjenestegjorde på et lett hangarskip i Stillehavet under andre verdenskrig, hvor han deltok i flere større slag mot japanske styrker. Hangarskipet Gerald R. Ford, tatt i bruk av den amerikanske marinen fra 2017, er oppkalt etter Ford.

Ford fikk som president rykte for å være fysisk klossete og lite oppvakt, særlig etter en serie sketsjer på TV. Bildet har blant historikere vært regnet som urimelig.

Med sin kone Betty hadde Ford tre døtre og en sønn. Betty Ford ble selv kjent for sin egen kamp mot rusmiddelavhengighet og senere arbeid for andre i samme situasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev jon petter wettre

Det hevdes at Gerald Ford er den eneste president som ikke har blitt valgt.Dette må være en glipp.Både John Tyler,Millard Fillmore, Andrew Johnson og Chester Alan Arthur var visepresidenter, og de overtok som presidenter slik Ford gjorde, uten å bli valgt til presidenter etterpå, slik også var tilfelle med Ford. Et par andre,som T.Roosevelt , Calvin Coolidge, W Truman og L Johnson overtok også,men ble senere valgt for en ny periode.

svarte Hallvard Notaker

Hei,takk for innspill. Artikkelen har nå fått en overhaling, slik at dette og andre elementer er klarere fremstilt og utdypet. Det unike ved Ford er at han til forskjell fra de andre du korrekt nok nevner, heller ikke var valgt som presidentens potensielle erstatter (visepresident), men ble nominert av presidenten og godkjent av Representantenes hus.Hilsen Hallvard Notaker

svarte jon petter wettre

HeiDa ble det klart, og når det står slik ,blir det riktig.Takk for tilbakemelding!Mvh Jon W

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg