Gerald Ford var en amerikansk jurist og politiker for Det republikanske partiet. Han var USAs 38. president i 1974–1977. Ford er den eneste president som verken er blitt valgt til president eller visepresident.

Ford ble 12. oktober 1973 nominert av president Richard Nixon til å ta over som visepresident etter Spiro T. Agnew, som måtte trekke seg fra embetet på grunn av økonomiske misligheter. Representantenes hus godkjente nominasjonen 6. desesember 1973, slik at Ford kunne tiltre.

Da Nixon tok avskjed som president 9. august 1974, rykket Ford opp og ble president. Ford nominerte og fikk godkjent Nelson Rockefeller som sin visepresident.

Utenrikspolitisk fulgte Ford sin forgjengers kurs med bl.a. avspenning overfor både Sovjetunionen og Kina. Henry Kissinger fortsatte som utenriksminister.

Innenrikspolitisk rakk Ford å foreta seg lite, men han opplevde i sin korte presidenttid at nasjonen ble mer samlet enn den hadde vært i de urolige Nixon-årene dominert av Vietnamkrigen og Watergate. Ford benådet selv Nixon for uregelmessigheter han måtte ha begått under Watergate-saken.

Før valget 1976 ble Ford utfordret av bl.a. Ronald Reagan, men sikret seg Det republikanske partiets nominasjon som presidentkandidat. Han tapte mot Jimmy Carter ved valget.

Ford ble utsatt for to drapsforsøk i september 1975.

Ford var medlem av Representantenes hus 1949–73, i perioden 1965–73 som mindretallsleder. Han var klart konservativ og gikk blant annet inn for en hardere linje i Vietnamkrigen.

Samtidig var Ford del av en mer samarbeidsorientert tradisjon i sitt parti enn den som kom til å dominere fra sent i 1970-årene og til etter årtusenskiftet. I Representantenes hus hadde han ry som en ryddig og kompromissvillig politiker.

Som student ved University of Michigan spilte Ford amerikansk fotball for universitetets lag og var med på å vinne den prestisjefylte, nasjonale eliteserien for læresteder. Etter fullført bachelorgrad takket han nei til profftilbud fra lag i NFL og søkte seg i stedet til Yale, der han utdannet seg til jurist med gode karakterer.

Ford fikk som president rykte for å være fysisk klossete og lite oppvakt, særlig etter en serie sketsjer på TV. Bildet har blant historikere vært regnet som urimelig.

Med sin kone Betty hadde Ford tre døtre og en sønn. Betty Ford ble selv kjent for sin egen kamp mot rusavhengighet og senere arbeid for andre i samme situasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. juli 2013 skrev jon petter wettre

Det hevdes at Gerald Ford er den eneste president som ikke har blitt valgt.Dette må være en glipp.Både John Tyler,Millard Fillmore, Andrew Johnson og Chester Alan Arthur var visepresidenter, og de overtok som presidenter slik Ford gjorde, uten å bli valgt til presidenter etterpå, slik også var tilfelle med Ford. Et par andre,som T.Roosevelt , Calvin Coolidge, W Truman og L Johnson overtok også,men ble senere valgt for en ny periode.

22. juli 2013 svarte Hallvard Notaker

Hei,

takk for innspill. Artikkelen har nå fått en overhaling, slik at dette og andre elementer er klarere fremstilt og utdypet. Det unike ved Ford er at han til forskjell fra de andre du korrekt nok nevner, heller ikke var valgt som presidentens potensielle erstatter (visepresident), men ble nominert av presidenten og godkjent av Representantenes hus.

Hilsen Hallvard Notaker

22. juli 2013 svarte jon petter wettre

Hei
Da ble det klart, og når det står slik ,blir det riktig.Takk for tilbakemelding!

Mvh Jon W

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.