Faktaboks

Også kjent som

walisisk: Sir Benfro

Uttale
pˈembrukʃə
Pembrokeshire Coast National Park

Pembrokeshire er en kommune i Storbritannia, lengst sørvest i Wales, ut mot Saint George's Channel. Kommunen hadde 122 439 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 1589 kvadratkilometer. Administrasjonssenter er Haverfordwest.

Pembrokeshire var opprinnelig ett av åtte grevskaper i Wales, men fra 1. april 1996 ble landet adminstrativt delt inn i 22 kommuner, slik at det gamle grevskapet bare har sermonielle funksjoner i dag.

Pembrokeshire Coast National Park ligger i kommunen og ble opprettet først og fremst på grunn av kystlinjen med bratte klippeformasjoner, sanddyner, brede elveestuarer og fossefall. Parken dekker nesten hele Pembrokeshirekysten, samtlige øyer utenfor, Daugleddau-munningen, store deler av Preseliåsene og Gwaundalen. Kystlinjen er 420 kilometer, har et areal på 615 kvadratkilometer og er en av de minste britiske nasjonalparkene. På det smaleste er parken rundt 100 meter og på det bredeste 16 kilometer.

Historiske sett har fiske og gruvedrift vært viktige sysselsettinger, men den siste kullgruven ble nedlagt i 1950 og havfiskeindustrien er kraftig redusert. Pembrokeshire Fish Week er en festival som arrangeres hvert annet og og som trekker titusenvis av besøkende. I dag er industri knyttet til landbruket, turisme og oljevirksomhet de sentrale næringene. Fra 1960-tallet har Milford Haven utviklet seg til å bli en havn for petrokjemi og flytende naturgass. I 2008 ble det åpnet en 316 kilometer lang gassledning til Tirley i Gloucestershire. På det meste var det fem oljeraffinerier i kommunen, men i dag er det bare Chevron og Murco som driver her. Milford Haven er likvel en av de ledende oljehavnene i Europa. Fornybar energi er også viktig for kommunen, med både undervannsturbiner, vindmøller og store solcelleanlegg.

Hvert år besøker mer enn fire millioner turister kommunen, ført og fremst for å oppleve Pembrokeshire Coast National Park.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg