caerphilly

Caerphilly, opprinnelig en ost fra byen Caerphilly i Sør-Wales. Bare én produsent igjen i det opprinnelige området, og osten tilvirkes i dag for det meste i England. Den er gjerne upasteurisert.

Faktaboks

Uttale

karfili

Caerphilly er en fast og smuldrete ost, som ble oppfunnet rundt 1830. Det sies at caerphilly ble mye brukt som niste blant gruvearbeiderne i Sør-Wales for at de skulle få i seg nok salt og andre næringsstoffer mens de arbeidet i gruvene.

Osten er lett gulaktig med hvit skorpe. Den har en frisk syrlig duft og smak av melk. De fleste ostene modnes fra 10 til 14 dager, men noen lagres opp mot ett år og får en mye skarpere smak enn de ferske. Skorpen er hard med noe muggvekst.

Caerphilly smelter lett og egner seg til matlaging. Osten har et fettinnhold i tørrstoffet på ca. 48 prosent. Den tilvirkes med vegetabilsk løype. Meieriene Duckett’s og Gorwydd regnes for å være de beste produsentene av caerphilly.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg