Caerphilly
Den britiske osten caerphilly
Caerphilly
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Caerphilly er en britisk ost ystet av kumelk. Opprinnelig er den fra Caerphilly i Sør-Wales, men det finnes bare én produsent igjen i det opprinnelige området, og osten tilvirkes i dag for det meste i England. Den lages gjerne av rå melk.

Faktaboks

Uttale

karfili

Caerphilly er en fast og smuldrete ost som ble oppfunnet rundt 1830. Det sies at den ble mye brukt som niste blant gruvearbeiderne i Sør-Wales for at de skulle få i seg nok salt og andre næringsstoffer mens de arbeidet i gruvene.

Osten er lett gulaktig med noe lysere kjerne. Den har en frisk, syrlig duft og smak av melk. De fleste ostene modnes fra 10 til 14 dager, men noen lagres opp mot ett år og får en mye skarpere smak enn de ferske. Skorpen er hard med naturlig muggvekst.

Caerphilly smelter lett og egner seg til matlaging. Osten har et fettinnhold i tørrstoffet på omkring 48 prosent. Den tilvirkes med vegetabilsk løype. Duckett’s og Gorwydd regnes for å være de beste variantene av caerphilly.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg