Faktaboks

Også kjent som

walisisk Sir y Fflint

engelsk Flint

Uttale
flˈintʃə

Flintshire er en kommune i Storbritannia, Wales, lengst i nordøst på grensen mot Merseyside og Cheshire i England. Kommunen hadde 152 506 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 438 kvadratkilometer.

Flintshire er et maritimt område som mot nord grenser mot munningen av elven Dee. Elvemunningen og kysten langs den er industrialisert og nordkysten er hovedsakelig utviklet med tanke på turisme. Clwydian Range er en rekke åser og fjell der det høyeste punktet er Moel Famau, 554 meter over havet.

De største byene er Flint og Mold, og de viktigste turistattraksjonene er fugleparadiset i Dee-munningen og St. Winifred's kilde ved sognekirken i Holywell.

Forfatteren Daniel Owen (1836–1895), som er ansett for å være den walisiske romanens far, ble født i Mold. Han var den første forfatteren som skrev på walisisk, og romanen Hunangofiant Rhys Lewis fra 1885 regnes for å være den første.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg