Waisenhusets fasade mot sør. I forgrunnen en del av Ytre Kongsgård.

.
Lisens: fri

Waisenhuset i Trondheim er en rød trebygning som ligger i Kongsgårdsgata 2, rett ved Nidarosdomens vestfront. Waisenhuset er en av Trondheims eldste sosiale institusjoner, og bygningen ble tatt i bruk som hjem for foreldreløse barn (se vaisenhus) i 1772.

Faktaboks

Etymologi

av tysk waisen, som betyr foreldreløs; «hjem for foreldreløse»

Også kjent som

Vaisenhuset, Det trondhjemske Vaisenhus, Det trondhjemske Waisenhus

I dag tjener bygningen som kontorer for Nidaros domprosti og menighetskontor for Vår Frues prestegjeld. Deler av bygningen er også kirkestuer som benyttes av menigheten.

Historie

Waisenhuset i Trondheim har røtter tilbake til 1600-tallet, og var en fortsettelse av børnehuset og Blåskolen, som skulle ta seg av og oppdra vanskeligstilte gutter. Waisenhuset fikk sikret sin økonomi og videre drift etter at Thomas Angell testamenterte en del av sin formue etter sin død i 1767.

Den første utdelingen til Waisenhuset fant sted i 1771, og samme år ble en ny bygning tatt i bruk, tegnet av arkitekten Heinrich Kühneman (1711–1792). I mange år mottok Waisenhusstiftelsen økonomiske bidrag fra arven som Angell hadde etterlatt etter seg. Angell hadde også bestemt at en del av formuen skulle brukes til å lønne en lærer som skulle undervise i geometri og matematikk. Stillingen skulle knyttes til Waisenhuset, men det skulle også tilbys undervisning til ubemidlede elever fra byens latinskole. Stillingen ble tilbudt danske Didrich Christian Fester (1732–1811).

I 1825 flyttet den første døveskolen i Norge inn i lokalene, og skolen holdt til i lokalene til 1855. Deler av Waisenhuset har senere blitt omgjort til boligformål.

Kart

Waisenhuset
Waisenhuset
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gunnar Nissen, Thomas Angells stiftelser 1767–1907. (Trondhiem, 1967)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg