Marian Lupu

Faktaboks

Marian Lupu
Født
20. juni 1966, Bălţi
Marian Lupu er en moldovsk politiker og økonom. Han var fungerende president fra desember 2010 til mars 2012.
Av .
Lisens: CC BY-SA 3.0 PL

Artikkelstart

Marian Lupu, moldovsk politiker og økonom, fungerende president fra desember 2010 til mars 2012, parlamentspresident 2005–2009 og 2010–2013, økonomiminister 2003–2005.

Bakgrunn

Lupu er utdannet økonom fra universitetet i Chişinău, med videreutdanning i Chişinău og Moskva. Han har en doktorgrad i økonomi fra 1991. I 1994 fulgte han fordypningskurs i makroøkonomi ved Det internasjonale pengefondet (IMF) i Washington, og i 1996 kurs i internasjonal handel ved Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Genève. Fra 1991 hadde han ulike stillinger i Økonomidepartementet.

Politisk karriere

I 2001 ble Lupu vise-økonomiminister og i august 2003 økonomiminister (til mars 2005).

Ved parlamentsvalget i 2005 ble han valgt inn på partilisten til kommunistene, et parti han da ikke var medlem av, men meldte seg inn i etter valget. Han ble også valgt til parlamentspresident, et verv han hadde til 2009. Han gikk inn for at kommunistpartiet skulle bli mer reformvennlig.

Lupu forlot kommunistpartiet sommeren 2009 og meldte seg inn i Det demokratiske partiet (Partidul Democrat), der han straks ble valgt til leder. Ved parlamentsvalget i april 2009 hadde partiet ikke kommet over sperregrensen. Da parlamentet ikke klarte å velge ny president for landet, ble det skrevet ut nyvalg i juli 2009. Med Lupu som leder gjorde Det demokratiske partiet da et mye bedre valg. I desember 2010 ble han igjen valgt til parlamentspresident. Fordi det fortsatt ikke lot seg gjøre å skaffe et tilstrekkelig kvalifisert flertall (3/5) i parlamentet ved valg av ny president for landet, kom Lupu i egenskap av parlamentspresident til å fungere også som landets interimspresident fra desember 2010 til mars 2012. Lupu hadde selv vært presidentkandidat for regjeringskoalisjonen «Alliansen for europeisk integrasjon», som besto av Det demokratiske partiet, Det liberale partiet og Det liberal-demokratiske partiet. Indre uenighet i koalisjonen førte til at Lupu ble kastet som parlamentspresident i april 2013 med stemmene fra kommunistene, sosialistene og noen av koalisjonens medlemmer.

Det demokratiske partiet er medlem av Den sosialistiske internasjonalen (sosialdemokratiske partier), og Lupu er én av 32 visepresidenter der. Han regnes som en teknokratisk orientert politiker. Han er tilhenger av økt europeisk integrasjon for Moldova, men markerer samtidig Moldovas egen identitet i forhold til nabolandet Romania, som Moldova har språkfellesskap med.

Ved presidentvalget høsten 2016 stilte han som kandidat for Det demokratiske partiet. På flere meningsmålinger lå han an til å kunne komme til andre valgomgang. Men fire dager før valget som fant sted 30. oktober, trakk han seg som presidentkandidat og begrunnet det med at Maia Sandu fra det nye Handlings- og solidaritetspartiet (PAS) ville ha bedre sjanser til å vinne over den sosialistiske kandidaten Igor Dodon, og dermed sikre landet en fortsatt europeisk kurs. Marian Lupu gikk av som leder for Det demokratiske partiet på landsmøtet i desember 2016 og ble etterfulgt av Vlad Plahotniuc.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg