Faktaboks

Vivienne Westwood
Uttale
wˈestwud
Født
8. april 1941, Tintwistle, Storbritannia
Død
29. desember 2022
Dameveske

Vivienne Westwood. Veske.

Vivienne Westwood (født Vivienne Isabel Swire), var en britisk klesdesigner og forretningskvinne. Hun ble spesielt kjent som en viktig del av Londons undergrunnsmiljø på 1970- og 1980-tallet, da punken stod i sentrum. Westwood opprettholdt imidlertid en høy stjerne i det globale motemiljøet helt frem til 2020-tallet. Med sin egen signaturstil som mikset barokk og rokokko med gatemote inspirert av punk og new wave, har hun gjennom rundt 50 år vært en av verdens viktigste klesdesignere, og har påvirket popkultur, film, medier og ideologier. Hennes silhuett var ofte timeglassformet, med korsettmidje, jakker og bluser med puffermer, minikjoler- og skjørt, fiskenettstrømper og plattformsko. Hennes forkjærlighet for punken var iblandet britiske tradisjoner, og spilte ofte på skotskrutede mønster og viktorianske blonder.

Historie

Vivienne Westwood ble kjent som punkens dronning innenfor moteverden; en merkelapp hun beholdt livet ut. I 1962 møtte hun Derek Westwood, en lærling ved en fabrikk som lagde støvsugere, og tok hans etternavn. Westwood laget sin egen bryllupskjole. Ekteskapet endte da hun møtte musikkfenomenet Malcolm McLaren i 1965. Mellom 1974–1976 drev de butikken SEX samme i 430 King's Road, London. SEX ble et møtested for de aller tidligste understrømningene av punkbølgen i London, og butikken regnes den dag i dag som legendarisk.

Malcolm McLaren var manager for punkbandet The Sex Pistols, som debuterte som oppvarmingsband for Bazooka Joe på moteskolen Saint Martins College i 1975. Deres første motesamarbeid var kolleksjonen Pirate (1981). Senere kom det flere felles kolleksjoner ved navn Savages, Buffalo/Nostalgia Of Mud, Punkature, Witches og World's End. Forholdet endte i 1981. Deres kunstneriske samarbeid ble oppløst rundt 1984–1985. Malcolm McLaren gikk bort i 2010.

Vivienne Westwood giftet seg med den østerrikske klesdesigneren Andreas Kronthaler i 1993, etter å ha møttes på en forelesning på Vienna School of Applied Arts i 1988. Deres første felles kolleksjon ble presentert under moteuken i London i 1991. Kronthaler har i over tredve år vært en ressurs og pådriver for Vivienne Westwoods estetiske arv.

Priser

I 1992 fikk Vivienne Westwood prisen Most Excellent Order of the British Empire (OBE) av Dronning Elisabeth II på Buckingham Palace. I 2006 ble denne prisen oppgradert til kroningen av tittelen Dame Vivienne Westwood (DBE). Hun har vunnet British Designer of the Year tre ganger. Hennes design har prydet en rekke platecovere, og hun har kledd opp kjente navn som Dita Von Teese, Prinsesse Eugenie og Pharrell Williams, og designet Carrie Bradshaws (Sex and The City) bryllupskjole til bryllupet med Mr. Big. Hun har også hatt en rekke forsider på verdens største motemagasiner av supermodeller gjennom flere tiår.

Ideologi

Vivienne Westwood markerte seg på en mengde ideologiske fronter; blant annet for miljøvern, et flerkulturelt politisk samfunn, støtte til den britiske arbeiderklassen, motstander av atomkraft, samt som en forkjemper for dyrevelferd og vegetarianisme. Hun har vært en støttespiller for grønne politiske partier, for Julian Assanges arbeid for politisk åpenhet og motstand mot overforbruk. Siden 2010 har merkevaren Vivienne Westwood produsert en bærekraftig accessoirkolleksjon i Kenya, i samarbeidet med Ethical Fashion Initiative (EFI) og International Trade Centre; tilknyttet FN. Nettverket, ved navn, Artisan Fashion, består av 2600 lokale håndverkere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Luca, Beatrice (2007). Vivienne Westwood, Damiani

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg