Viktor Nekrasov

Faktaboks

Viktor Nekrasov

Viktor Platonovitsj Nekrasov

Uttale
nekrˈasov
Født
4. juni 1911, Kiev
Død
3. september 1987, Paris

Artikkelstart

Viktor Nekrasov var en russisk forfatter.

Nekrasov var utdannet som jernbaneingeniør og arkitekt og deltok i andre verdenskrig, der han blant var med i slaget om Stalingrad.

Erfaringene herfra nedfelte seg i debutromanen I Stalingrads skyttergraver (V okopakh Stalingrada, 1946), som han fikk Stalin-prisen for. Romanen en nøktern, psykologisk dyptloddende skildring av krigens «hverdag», slik den oppleves av en offiser. Den samme nøkternhet preger krigsfortellinger som Menig Ljutikov (Rjadovoj Ljutikov, 1948), Senka (1956) og flere andre. Fortellingen Kira Georgijevna (1961) gir en inntrengende analyse av problemene omkring dem som i 1950-årene vendte tilbake fra Stalins fangeleirer (se GUlag og den store terroren).

Nekrasovs skildringer fra sine utenlandsreiser, En måned i Frankrike (Mesjats vo Frantsii, 1965) og særlig På begge sider av oseanet (Po obe storony okeana, 1962, fra USA) ble utsatt for sterk kritikk i partipressen. Nekrasov, som hadde vært medlem av kommunistpartiet siden 1944, ble ekskludert for en kortere tid, og i 1974 ble han for alltid fratatt sitt partimedlemskap og gitt utreisetillatelse for 2 år. Han bodde siden i Sveits og Frankrike, og var en flittig bidragsyter til emigranttidsskrifter som Kontinent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg