Vibeke Larsen

Faktaboks

Født
1971
Fødested
Vassdalen, Narvik
Vibeke Larsen av . Pressebilde fra Arbeiderpartiets Sametingsgruppe

Vibeke Larsen, norsk-samisk politiker, tidligere sametingspresident.

Larsen er fra Vassdalen nær Narvik (Áravuopmi, Áhkanjárga). Hun har utdanning i økonomi, markedsføring og sosiologi på høgskole- og universitetsnivå, og yrkesbakgrunn som kundeansvarlig, lønnssekretær og selvstendig næringsdrivende. Hun har organisatorisk bakgrunn fra Arbeiderpartiet og samisk kvinneorganisering.

Larsen representerte først Nordre Nordland valgkrets, og etter valgkretsreformen i 2009 representerte hun Vesthavet valgkrets. Fra 2009 til 2013 var hun medlem av Sametingsrådet. Hun var Arbeiderpartiets presidentkandidat ved sametingsvalget i 2013.

I desember 2016 overtok Larsen som sametingspresident etter å ha ledet en koalisjon som felte NSRs mindretallsråd. Hun dannet nytt sametingsråd sammen med partiene Árja og Høyre. Etter stridigheter internt i Arbeiderpartiet i januar 2017 forlot Larsen partiet, og ble dermed Sametingets første partiuavhengige president. Larsen var også den første ikke-samisktalende sametingspresidenten i Norge.

Foran valget i 2017 etablerte Larsen partiet Šiella, som stilte til valg i seks valgkretser og hadde Larsen som presidentkandidat. Partiet oppnådde ingen representasjon på Sametinget.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg