Vibeke Larsen

Faktaboks

Vibeke Larsen
Født
1971, Vassdalen, Narvik
Vibeke Larsen
Av .

Vibeke Larsen, norsk-samisk politiker, tidligere sametingspresident.

Larsen er fra Vassdalen nær Narvik (Áravuopmi, Áhkanjárga). Hun har utdanning i økonomi, markedsføring og sosiologi på høgskole- og universitetsnivå, og yrkesbakgrunn som kundeansvarlig, lønnssekretær og selvstendig næringsdrivende. Hun har organisatorisk bakgrunn fra Arbeiderpartiet og samisk kvinneorganisering.

Larsen representerte først Nordre Nordland valgkrets, og etter valgkretsreformen i 2009 representerte hun Vesthavet valgkrets. Fra 2009 til 2013 var hun medlem av Sametingsrådet. Hun var Arbeiderpartiets presidentkandidat ved sametingsvalget i 2013.

I desember 2016 overtok Larsen som sametingspresident etter å ha ledet en koalisjon som felte NSRs mindretallsråd. Hun dannet nytt sametingsråd sammen med partiene Árja og Høyre. Etter stridigheter internt i Arbeiderpartiet i januar 2017 forlot Larsen partiet, og ble dermed Sametingets første partiuavhengige president. Larsen var også den første ikke-samisktalende sametingspresidenten i Norge.

Foran valget i 2017 etablerte Larsen partiet Šiella, som stilte til valg i seks valgkretser og hadde Larsen som presidentkandidat. Partiet oppnådde ingen representasjon på Sametinget.

I 2020 gikk Vibeke Larsen inn i partiet Nordkalottfolket.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg