Vernepliktig offiser, befal, spesialist er en reservist som ikke søker, eller oppnår tilsetting som yrkes- eller åremålsbefal. Det kan også gjelde yrkesbefal som har søkt og fått innvilget avskjed før særaldersgrensen.

Disponible reservister

Vernepliktige offiserer, befal og spesialister kan disponeres som reservister i Forsvaret i en av forsvarsgrenene, i Heimevernet eller i fellestjenestene.

Vernepliktige offiserer, befal og spesialister kan inndeles i ulønnede, som har tjenesteplikt bare under repetisjonsøvelser for sin årsklasse, eller lønnede, som har en viss fast årlig godtgjørelse mot en noe større tjenesteplikt gjennom en frivilligkontrakt, eksempelvis som områdesjef i Heimevernet.

Vernepliktig akademiker

Vernepliktig personell med sivil utdanning på mastergradsnivå eller høyere kan kalles inn til tjeneste i Forsvaret som vernepliktig akademiker. Tjenestetiden er i utgangspunktet på 12 måneder, men kan tilpasses etter Forsvarets behov.

Forsvaret kaller inn vernepliktige akademikere, med hjemmel i forsvarsloven, for å dekke et behov for akademisk kompetanse, eksempelvis leger, tannleger og prester.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg