Veltdalshytta

Veltdalshytta
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Joachim Rønneberg viser frem Fieldfarehytta.

Artikkelstart

Veltdalshytta er en selvbetjent DNT-hytte i nordenden av Heimste veltdalsvatnet i Tafjordfjella. Hytta drives av Ålesund-Sunnmøre Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Skjåk kommune, i Innlandet fylke; 1185 meter over havet.

Fra turisthytta er det merkede sommerruter til Torsbu, Pyttbua, Reindalseter og Fieldfarehytta.

Navnet

Veltdalshytta har navn etter dalen den ligger i.

Historikk

På midten av 1920-tallet drev Tafjord Kraft anleggsarbeid i Veltdalen. Det ble da satt opp en anleggsbrakke. Da arbeidet var ferdig ble denne overtatt av Ålesund-Sunnmøre Turistforening som brukte den som turisthytte frem til 1990. Da ble en ny turisthytte bygget. Den har også fått et tilbygg og har 51 sengeplasser. Den gamle anleggsbrakka er restaurert og er nå et lite anleggsmuseum.

Fieldfarehytta

Under andre verdenskrig holdt tre offiserer fra kompani Linge: Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Arsæther til i Veltdalen det siste krigsåret. De skulle drive sabotasje mot kommunikasjonene i Romsdal og Lesja. De bodde deler av tiden i Veltdalshytta. For å minske sjansene for å bli oppdaget bygde de etter hvert den godt kamuflerte Fieldfarehytta, en kilometers vei unna turisthytta. Denne hytta er også blitt restaurert og et lite museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger, fra Ertemarka til Finnmarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg