Reindalseter

Reindalseter er midtpunktet i rutenettet til Ålesund-Sunnmøre Turistforening i Tafjordfjella. Hytta er betjent i sommersesongen.

Reindalseter
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Reindalseter er en betjent DNT-hytte i Tafjordfjella. Hytta drives av Ålesund-Sunnmøre Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Fjord kommune i Møre og Romsdal; 710 meter over havet.

Reindalseter ligger ved den vanligste innfallsporten til Tafjordfjellene fra vest. Fra hytta er det merkede sommerruter til Veltalshytta, Pyttbua, Vakkerstøylen, Zakariasdammen og Muldal.

Navnet

Turisthytta har navn etter området den ligger i, Reindalen. Dette er et mye brukt navn på plasser i fjellet hvor det er, eller har vært villrein.

Historikk

Ålesund-Sunnmøre Turistforening bygde Reindalseter i 1935 på en tomt i østenden av Langvatnet, og omgitt av gamle kjempefuruer. Et kjempetre med alder 900-1000 år, fem minutters gange fra turisthytta, er fredet ved lov. Blomsterlivet i dette området er også spesielt rik.

Ytterst i Reindalen ligger Zakariasvatnet. Det er i dag regulert, men da turistforeningen feiret sitt 60-års jubileum i 1949 fikk de fjellgården Jacobsgarden, i gave og den lå ved dette vannet. Eiendommen rundt gården omfattet både Reindalen og Veltdalen og strakte seg til grensa mot Skjåk. Dermed ble foreningen også en betydelig grunneier i dette området. Ålesund- Sunnmøre Turistforening kunne allikevel ikke hindre den kraftutbyggingen som kom i 1960- årene, og blant annet satte Jacobsgarden under vann da Zakariasvatnet ble demmet opp. Reindalseter er utvidet og modernisert flere ganger og har 76 senger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger fra Ertemarka til Finnmarksvidda. Cappelen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg