.

Vejen kommune ligger omtrent midt i Sønderjylland i Danmark, i Region Syddanmark. Den hadde 42 936 innbyggere i 2023 og et areal på 814 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåing av kommunene Brørup, Holsted, Rødding og Vejen ved kommunereformen i 2007. Kommunens administrasjonssenter ligger i Vejen by.

Næringslivet preges av allsidig industri, handel, landbruk og håndverk. Sør i kommunen ligger Kongeåen, som ble fredet i 1980.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Vejen (10 009)
  • Brørup (4516)
  • Holsted (3046)
  • Rødding (2712)
  • Jels (2005)

Vejen by

Vejen er en by som oppsto langs Hærvejen som fortsatt kan spores i hovedgaten. Byen er kommunikasjonsknutepunkt og industristed med blant annet mekaniske verksteder, møbel- og næringsmiddelindustri og naturgasskraftverk. Vejen Kunstmuseum har verker av Niels Hansen-Jacobsen og Ejnar Nielsen.

Brørup

Brørup er et lokalt senter i et landbruksområde med stor svine- og meieriproduksjon. Nord-Europas største husdyrauksjon holdes her ukentlig. Øst for byen ligger Tirslundstenen, en av Danmarks største flyttblokker – transportert med isen fra Skandinaviske halvøy under siste istid. Brørup kirke stammer fra 1300-tallet.

Askov

Askov hadde 1881 innbyggere i 2022 og er kjent for sin folkehøyskole, grunnlagt i 1865 som en videreføring av Rødding Høyskole, som var Danmarks første, fra 1844. Askov kirke ble innviet i 1900 og mesteparten av forretningslivet er lokalisert rundt torget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg