Faktaboks

Ejnar Nielsen
Født
9. juli 1872, København, Danmark
Død
21. juli 1956, Hellerup, Danmark

Ejnar Nielsen var en dansk maler og illustratør. Han gjorde seg tidlig i sin karriere bemerket som en av Danmarks fremste eksponenter for symbolismen. Nielsen fikk sin utdannelse ved Kunstakademiet i København i 1889–1893 og var deretter elev av Kristian Zahrtmann i 1895–1896. Han slo seg i 1894 ned i GjernJylland, og hentet ofte derfra emnene til sine strenge, ubarmhjertig granskende bilder, hvor symbolikken gjerne kretset om livets gåter, om fattigdom og død. Blant hans mest fremtredende malerier var Den syke pike (1896), Den blinde pike (1898) og Døden og krøplingen (1899) som med sine fint gjennomarbeidede linjerytmer og asketiske koloritt alle var preget av 1890-årenes stilsøkende tendenser.

Etter århundreskiftet gikk Nielsen etter hvert over til et mer klassisistisk uttrykk. Samtidig ble fargene sterkere og mot slutten av hans karriere overtok landskaper og blomster som hans foretrukne motiver. Han utførte også bokillustrasjoner og offentlige dekorasjoner, deriblant en mosaikkutsmykning i takhvelvet under Stærekassen (et tilbygg til Det Kongelige Teater i København) fra 1932 til 1938, samt veggmalerier i bryllupssalen i Lyngby Rådhus i 1943. Fra 1920 til 1930 var han professor ved hovedstadens kunstakademi hvor han tidligere hadde vært elev.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Ejnar Nielsen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg