Faktaboks

Også kjent som

Aostadalen

Uttale
vˈalle d'aˈosta
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Valle d'Aosta er en autonom region i det nordvestlige Italia, i Vestalpene, omkring Dora Balteas øvre løp. Den grenser til Frankrike i vest og Sveits i nord. Regionen har et areal på 3262 kilometer og har 124 968 innbyggere (2020). Hovedstad er Aosta.

Natur

Regionen omfatter Aostadalen og fjellområdene omkring. En rekke fjell i grenseområdene når over 4000 meter over havet, blant annet Europas nest høyeste fjell, Mont Blanc (it. Monte Bianco) på grensen til Frankrike, og Matterhorn (italiensk Monte Cervino) på grensen til Sveits. I sør ligger nasjonalparken Gran Paradiso.

Språk

Valle d'Aosta er en tospråklig region, hvor både italiensk og fransk er offisielle språk. En stor del av regionens innbyggere snakker frankoprovençalsk (valdôtain), men italiensk er likevel det dominerende språket i regionen, særlig i hovedstaden Aosta.

Det finnes også en liten tysktalende minoritet i Valle del Lys, helt nord-øst i regionen. Den varianten av tysk som snakkes her, kalles walsertysk.

Næringsliv

Storfehold med kjøtt- og meierivareproduksjon og produksjon av vin. Betydelig turisttrafikk, blant annet til vintersportsstedet Courmayeur. Bergverksdrift i La Thuile (steinkull) og Cogne (jernmalm). Mange vannkraftverk; jern- og stålindustri.

Regionen har veiforbindelse til Sveits via Store St. Bernhard (tunnel) og til Frankrike via Lille St. Bernhard og Mont Blanc-tunnelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg