Valle d'Aosta

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Valle d'Aosta, autonom region i nordvestlige Italia, i Vestalpene, omkring Dora Balteas øvre løp, grenser til Frankrike i vest og Sveits i nord; 3262 km2 med 128 800 innbyggere (2012). Hovedstad er Aosta, med 35 000 innbyggere (2011).

Faktaboks

uttale:
vˈalle d'aˈosta
også kjent som:

Aostadalen

Natur

Regionen omfatter Aostadalen og fjellområdene omkring. En rekke fjell i grenseområdene når over 4000 moh., bl.a. Europas nest høyeste fjell, Mont Blanc (it. Monte Bianco) på grensen til Frankrike, og Matterhorn (it. Monte Cervino) på grensen til Sveits. I sør ligger nasjonalparken Gran Paradiso.

Språk

Valle d'Aosta er en tospråklig region, hvor både italiensk og fransk er offisielle språk. En stor del av regionens innbyggere snakker frankoprovençalsk (valdôtain), men italiensk er likevel det dominerende språket i regionen, særlig i hovedstaden Aosta.

Det finnes også en liten tysktalende minoritet i Valle del Lys, helt nord-øst i regionen. Den varianten av tysk som snakkes her, kalles walsertysk.

Næringsliv

Storfehold med kjøtt- og meierivareproduksjon og produksjon av vin. Betydelig turisttrafikk, bl.a. til vintersportsstedet Courmayeur. Bergverksdrift i La Thuile (steinkull) og Cogne (jernmalm). Mange vannkraftverk; jern- og stålindustri.

Veiforbindelse til Sveits via Store St. Bernhard (tunnel) og til Frankrike via Lille St. Bernhard og Mont Blanc-tunnelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg