Valle d'Aosta, autonom region i nordvestlige Italia, i Vestalpene, omkring Dora Balteas øvre løp, grenser til Frankrike i vest og Sveits i nord; 3262 km2 med 128 800 innbyggere (2012). Hovedstad er Aosta, med 35 000 innbyggere (2011).

Regionen omfatter Aostadalen og fjellområdene omkring. En rekke fjell i grenseområdene når over 4000 moh., bl.a. Europas nest høyeste fjell, Mont Blanc (it. Monte Bianco) på grensen til Frankrike, og Matterhorn (it. Monte Cervino) på grensen til Sveits. I sør ligger nasjonalparken Gran Paradiso.

Valle d'Aosta er en tospråklig region, hvor både italiensk og fransk er offisielle språk. En stor del av regionens innbyggere snakker frankoprovençalsk (valdôtain), men italiensk er likevel det dominerende språket i regionen, særlig i hovedstaden Aosta.

Det finnes også en liten tysktalende minoritet i Valle del Lys, helt nord-øst i regionen. Den varianten av tysk som snakkes her, kalles walsertysk.  

Storfehold med kjøtt- og meierivareproduksjon og produksjon av vin. Betydelig turisttrafikk, bl.a. til vintersportsstedet Courmayeur. Bergverksdrift i La Thuile (steinkull) og Cogne (jernmalm). Mange vannkraftverk; jern- og stålindustri.

Veiforbindelse til Sveits via Store St. Bernhard (tunnel) og til Frankrike via Lille St. Bernhard og Mont Blanc-tunnelen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.