Faktaboks

Vakhan
Wakhan
Vakhan
Fra Vakhan-korridoren.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Det afghanske markedet, Ishkhahim
Det afghanske markedet, Ishkhahim
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Fra Langar
Fra Langar
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Vakhan er en fjellrik region i Pamir-fjellene lengst nordøst i Afghanistan.

Området strekker seg som en «korridor» østover, mellom Tadsjikistan i nord og Pakistan i sør. Det er flere sidedaler på grensen mellom Afghanistan og Pakistan med utsikt utover verdens nest høyeste fjellkjede, de over 7000 meter høye fjelltoppene i Hindu Kush. Fjellkjeden er ca 650 kilometer lang og strekker seg fra Vakhan-korridoren og sørover til det nordøstlige og midtre Afghanistan.

I regionssenteret Ishkashim, ved grenseelven Panj mot Tadsjikistan, arrangeres det om lørdagene et afghansk marked, der det blant annet selges tepper, klær, søtsaker og kasjmirgarn. Om lag 25 kilometer østover fra Ishkashim, rett over på den tadsjikiske siden av grenseelven Panj, kan en se Khaakha-festningen fra det tredje århundre før vår tidsregning. Her befinner også Ismaili Mazar seg, et av flere gravsteder i Sentralasia der det hevdes at Muhammeds svigersønn Ali skal være gravlagt. I landsbyen Langar, cirka 40 kilometer øst for Ishkashim, møter Pamir- og Vakhanelven hverandre og danner elven Panj. I nærheten av Langar finnes en samling av cirka 6000 Petroglyfer, landsbyen Jamoat Khana og mazaren (masoleumet) til Shoh Kambari, mannen som regnes for å ha bragt Islam til Langar og Ratm festning. Ratm betyr først og henspeiler på at det er den første festningen en kommer til i dalen. I Vrang, 140 kilometer øst for Langar og på den tadsjikiske siden av elven, ligger en buddhistisk stupa fra det fjerde århundre.

Helt i øst grenser området mot Kina. Grensene ble etablert i 1895–1896, og korridoren fungerte da som en buffersone mellom det britiske India, det russiske Tadsjikistan og Kina.

En 50 kilomenter lang vei gjennom Vakan korridoren til Kina's grense, omtalt som Pamir Highway, ble åpnet i januar 2024.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Thorsnæs

Hei,

kvalifiserer mitt bidrag til denne artikkelen å krediteres som medforfatter?

Jan Øystein Thorsnæs

svarte Mari Paus

Ja, så vidt jeg kan se har du bidratt med det meste av den publiserte teksten, og du står på forfatterlisten her. Hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg