Vålerdrakt for kvinne og mann

Vålerdrakt for kvinne og mann
Av /Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Vålerdrakt for kvinne og mann er drakter utarbeidet av en egen draktkomité i forbindelse med 150-årsjubileet for Våler prestegjeld i 2003 og 150-årsjubileet for Våler kommune i 2004.

Oliv Lundby har vært primus motor i arbeidet. Draktene er fritt komponert og har ikke tilknytning til den tradisjonelle draktskikken i Våler eller Solør.

Allerede før Vålerdrakta ble skapt, var den såkalte «Våler-ringen», «Våler-kniven» og «Våler-votten» satt i produksjon. Disse elementene ble brukt som inspirasjon for draktene. Draktene er lansert som et enklere alternativ til bunad.

Draktene lages også i barnestørrelser.

Draktdeler, kvinne

Drakta består av en selestakk i svart. Den har høyt bringestykke med seler som kneppes fast. Fra overkanten av bringestykket henger et rektangulært stoffstykke i stripet bomull, som avsluttes som en spiss mot stakkens nederkant. Bringestykket kan utelates. Da er det i stedet røde kanter øverst på stakken. Aller nederst har stakken en tilsvarende rød tittekant.

I livet brukes et svart lærbelte med den såkalte Våler-ringen som beltespenne, og den såkalte Våler-kniven samt ei løslomme av stakkestoffet henger også i beltet. Skjorta er av rutet bomullsstoff av samme type som midtpartiet på selestakken, i rødt, grønt og svart – eller det brukes ei hvit bomullsskjorte. I halsen brukes Våler-ringen som nål.

Draktdeler, mann

Buksene er i samme stoff som selestakken til kvinnedrakta, og er langbukser med gylf, linning og stikklommer. Buksa holdes oppe med svarte bukseseler kneppet fast til linninga, samt et svart lærbelte. Beltet har spenne av Våler-ringen, og i beltet henges Våler-kniven. Skjorta er av samme stoff som midtpartiet på selestakken til kvinnedrakta, et stripet bomullsstoff i fargene rødt, grønt og svart. I halsen brukes Våler-ringen som nål. Som hodeplagg brukes en svart filthatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg