Joint Military Commission

Artikkelstart

Joint Military Commission (JMC) var en fredsbevarende overvåkingsoperasjon i Nuba-fjellene i Sudan, i 2002–2005. Som fredsoperasjoner var JMC spesiell, i og med at den var etablert og bemannet av partene og en konstellasjon av utenlandske stater, og ikke av en flernasjonal organisasjon – og med utenlandsk (norsk) ledelse.

Faktaboks

Også kjent som

JMC, JMC/JMM

Bakgrunn

Den mangeårige borgerkrigen i Sør-Sudan, med krav fra den kristne/animistiske sørlige landsdelen om løsrivelse fra det arabisk-/islamistiske nord, førte til militære konfrontasjoner på flere frontavsnitt, herunder i Nuba-fjellene i Kordofan.

Etter internasjonal mekling, med USA i en ledende rolle, inngikk partene – Sudans regjering og frigjøringsbevegelsen SPLM/Nuba – en våpenhvileavtale, undertegnet i Bürgenstock, Sveits, 19. januar 2002. Som del av denne ble det etablert en mekanisme for overvåking av avtalen, en Joint Monitoring Commission, med lik deltakelse fra de to partene og en tredjepart: observatører fra den gruppe av vestlige land som stilte seg bak fredsinitiativet – 12 stater som gikk under benevnelsen «Friends of the Nuba Mountains» – og en ledertroika bestående av USA, Storbritannia og Norge.

Disse statene stilte med sivilt og militært personell til hva som tilsammen ble JMC/JMM (Joint Monitoring Mission) som også innbefattet et observatørkorps: International Monitoring Unit (IMU). Med sivile og militære observatører fra disse to mekanismene ble lokale overvåkingskommisjoner etablert, og utplassert i fem sektorer. Operasjonen, og observatørgruppen, hadde et øverste styringsorgan i Chairman's Group, ledet av styrkesjefen og med deltakelse fra partene.

Oppsetting

På grunn av sin militære lovgivning kunne ikke Sveits bidra med personell til JMC/JMM, og Norge ble bedt om å stille styrkesjefen, Head of Mission; en stilling som for hele operasjonsperioden ble bekledd av brigader Jan-Erik Wilhelmsen. Til sammen vel tjue nordmenn tjenestegjorde i styrken, som er en unik konstruksjon innen internasjonal fredsbevaring, og ett av forholdsvis få eksempler på en operasjon uten mandat eller annen forankring i en internasjonal organisasjon. I dette tilfellet var det ikke aksept hos partene for å få et mandat fra FN, og en koalisjons av villige stater ble derfor valgt. JMC/JMM ble underveis, og er i ettertid, vurdert som suksessrik, ved å bidra til fred med relativt beskjedne midler.

I mars 2005 ble operasjonen avviklet, og oppgavene overtatt av en FN-operasjon: United Nations Mission in Sudan (UNMIS).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg