Joint Military Commission (JMC) var en fredsbevarende overvåkingsoperasjon i Nuba-fjellene i Sudan i 2002–2005. Som fredsoperasjoner var JMC spesiell, i og med at den var etablert og bemannet av partene og en konstellasjon av utenlandske stater og ikke av en flernasjonal organisasjon – og med utenlandsk (norsk) ledelse.

Faktaboks

Også kjent som

JMC, JMC/JMM

Bakgrunn

Den mangeårige borgerkrigen i Sør-Sudan, med krav fra den kristne/animistiske sørlige landsdelen om løsrivelse fra det arabisk-/islamistiske nord, førte til militære konfrontasjoner på flere frontavsnitt, herunder i Nuba-fjellene i Kordofan.

Etter internasjonal mekling, med USA i en ledende rolle, inngikk partene – Sudans regjering og frigjøringsbevegelsen SPLM/Nuba – en våpenhvileavtale, undertegnet i Bürgenstock, Sveits, 19. januar 2002. Som del av denne ble det etablert en mekanisme for overvåking av avtalen, en Joint Monitoring Commission, med lik deltakelse fra de to partene og en tredjepart: observatører fra den gruppe av vestlige land som stilte seg bak fredsinitiativet – 12 stater som gikk under benevnelsen «Friends of the Nuba Mountains» – og en ledertroika bestående av USA, Storbritannia og Norge.

Disse statene stilte med sivilt og militært personell til hva som tilsammen ble JMC/JMM (Joint Monitoring Mission) som også innbefattet et observatørkorps: International Monitoring Unit (IMU). Med sivile og militære observatører fra disse to mekanismene ble lokale overvåkingskommisjoner etablert, og utplassert i fem sektorer. Operasjonen, og observatørgruppen, hadde et øverste styringsorgan i Chairman's Group, ledet av styrkesjefen og med deltakelse fra partene.

Oppsetting

På grunn av sin militære lovgivning kunne ikke Sveits bidra med personell til JMC/JMM, og Norge ble bedt om å stille styrkesjefen, Head of Mission; en stilling som for hele operasjonsperioden ble bekledd av brigader Jan-Erik Wilhelmsen. Til sammen vel tjue nordmenn tjenestegjorde i styrken, som er en unik konstruksjon innen internasjonal fredsbevaring, og ett av forholdsvis få eksempler på en operasjon uten mandat eller annen forankring i en internasjonal organisasjon. I dette tilfellet var det ikke aksept hos partene for å få et mandat fra FN, og en koalisjons av villige stater ble derfor valgt. JMC/JMM ble underveis, og er i ettertid, vurdert som suksessrik, ved å bidra til fred med relativt beskjedne midler.

I mars 2005 ble operasjonen avviklet, og oppgavene overtatt av en FN-operasjon: United Nations Mission in Sudan (UNMIS).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg