URI er en unik digital identifikator for et digitalt eller fysisk objekt som identifiserer objektet på dets navn, lokasjon eller begge deler.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Uniform Resource Identifier

URI er delt i to undergrupper med en mer spesialisert syntaks og bruk:

  • URL (Uniform Resource Locator): Angir en unik adressering til et objekt sin lokasjon og metoden som skal benyttes for å nå objektet. Mest kjent er bruken av URL for å angi nettadresser.
  • URN (Uniform Resource Name): Angir et unikt objekt, uavhengig av dets posisjon eller eksistens.

Merk at en URL også fungerer som en unik identifikator for et objekt i tillegg til å angi dets posisjon. Dette fordi det kun finnes ett objekt på den angitte lokasjonen. Enkelte bruksområder for en URL vil derfor ikke nødvendigvis ha til hensikt å lede til objektet, men å kun identifisere det. En slik bruk av URL vil ikke engang kreve at det finnes et objekt på lokasjonen. Likevel er ikke en slik bruk av URL overlappende med URN, da en URN identifiseres med noe annet enn en lokasjon, slik som en unik ID.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg