FNLA

Den angolanske frigjøringsbevegelsen FNLA ble grunnlagt i Kinshasa i Kongo i 1962 med Holden Roberto som leder. Fotografiet viser FNLA-medlemmer i 1973.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Holden Roberto (1923–2007) grunnla og ledet FNLA fra 1962 til 1999.

Artikkelstart

FNLA, Den nasjonale fronten for Angolas frigjøring, var en angolansk frigjøringsbevegelse. Den ble grunnlagt i Kinshasa i Kongo i 1962 med Holden Roberto (1923–2007) som leder. FNLA var en av de tre væpnede frigjøringsbevegelsene som kjempet mot det portugisiske kolonistyret i Angola. De to andre var MPLA og UNITA. FNLA blir særlig forbundet med å ha innledet krigen mot kolonimakten i 1961 med overraskende angrep på koloniplantasjer i Nord-Angola i mars 1975 – med svært blodige resultat.

Faktaboks

Også kjent som

Frente Nacional de Libertação de Angola (Den nasjonale fronten for Angolas frigjøring).

Selv om Portugal bestemte seg for å gi slipp på koloniene etter omveltningen i 1974, ble ikke partene enige om republikkens styreform. MPLA gikk seirende ut av den indre striden mellom de tre, og utropte den selvstendige republikken Angola i 1975.

Allerede før uavhengigheten i november 1975 var partene i krig med hverandre. Mens UNITA fortsatte den væpnede kampen mot MPLA-regimet, ble FNLA raskt redusert til en eksilgruppering med tilhold i Kongo fram til begynnelsen av 1990-tallet.

Siden de første demokratiske valgene i 1992 har partiet hatt et lite antall representanter i nasjonalforsamlingen. Det har hatt liten oppslutning og politisk innflytelse, men myndighetene og regjeringspartiet MPLA fremholder stadig FNLAs historiske betydning som en av de opprinnelige uavhengighetsbevegelsene.

FNLA har alltid vært regnet for å ha sin politiske base i den etniske gruppen bakongo i nord-Angola. På 1950-tallet stiftet Holden Roberto først organisasjonen UPNA, Unionen for Nord-Angolas folk, men fjernet snart referansen til nord. Internasjonalt knyttet Roberto seg til USA i kald krig-spillet, og han og FNLA mottok penge- og våpenstøtte fra USA og Mobutus regime i Zaïre (i dag Den demokratiske republikken Kongo). Støtten avtok betydelig etter at FNLA forsvant som en militær kraft i løpet av 1976.

Under borgerkrigen fra 1975 til 2002 mottok også FNLAs motstandere støtte av utenlandske krefter. UNITA ble støttet av USA og apartheidregimet i Sør-Afrika, mens regjeringspartiet MPLA fikk militær støtte fra Øst-blokken, særlig Sovjetunionen og Cuba.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg