José Eduardo dos Santos er en angolansk frigjøringsleder og politiker som har vært landets president siden 1979, noe som gjør ham til en av verdens lengstsittende presidenter.

José Eduardo dos Santos ble født i bydelen Sambizanga i Luanda, hovedstaden i den daværende portugisiske oversjøiske provinsen Angola. Foreldrene var fra et annet portugisisk territorium, øyriket São Tomé og Príncipe.

Allerede i skoletida ble dos Santos politisk aktiv, og da frigjøringsbevegelsen MPLA gikk til krig mot det portugisiske styret i 1961, flyktet han til nabolandet Republikken Kongo, der han han medlem av MPLA og siden sendt til Sovjetunionen for videre utdannelse. I 1969 ble han uteksaminert som oljeingeniør fra Universitetet i Baku, Aserbajdsjan, og fikk flere verv i MPLA, blant annet som utsending til Kina, Jugoslavia og daværende Zaïre, før Angola ble selvstendig i 1975.

Jose Eduardo dos Santos har fått anerkjennelse for å ha ledet oppbyggingen av landets oljeindustri. Han har også vært aktiv i regionen, blant annet i kampen mot apartheidstyret i Sør-Afrika og i oppbyggingen av den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC. Senere tok han en aktiv rolle i den Den demokratiske republikken Kongo, i innsettelsen av Laurent Kabila, og senere hans sønn Joseph

José Eduardo dos Santos har vært gift tre ganger, og har siden 1991 vært gift med den tidligere flyvertinnen Ana Paula dos Santos. Han har minst åtte barn, og de mest profilerte er datteren Isabel dos Santos, sønnen José Filomeno og datteren Tchizé.

I det selvstendige Angola ble dos Santos først utenriksminister, deretter visepresident under Agostinho Neto. Da presidenten døde i september 1979, tok dos Santos over embetet. De neste ti årene var dos Santos’ regime opptatt med å bekjempe opprørerne i UNITA.

Ved Angolas første demokratiske valg i 1992 vant MPLA og dos Santos over UNITAs Jonas Savimbi, som nektet å godkjenne resultatet, og en ny krig brøt ut. Krigen endte først da Savimbi ble drept i 2002.

I 2008 ble det avholdt parlamentsvalg for første gang, og MPLA ble det klart største partiet i nasjonalforsamlingen, med mer enn 2/3 flertall. Dermed kunne den MPLA-dominerte nasjonalforsamlingen vedta den nye grunnloven i 2010. Denne ga presidenten svært store fullmakter, med lite innskrenkninger fra andre grener av staten. Den nye grunnloven tilsa at lederen for det største partiet også automatisk ble president, noe som sikret dos Santos et nytt 5-årig mandat ved valget i 2012.

I februar 2017 erklærte dos Santos at han ikke hadde til hensikt å stille til gjenvalg i august samme år, trolig på grunn av sviktende helse. Han utpekte forsvarsminister og MPLA-nestleder João Lourenço som etterfølger. 

Dos Santos har markert seg tydelig i den regionale politikken i det sørlige Afrika, blant i kampen mot apartheidstyret i Sør-Afrika og i oppbyggingen av samarbeidsorganisasjonen SADC. Senere tok han en aktiv rolle i nabolandet Den demokratiske republikken Kongo, i innsettelsen av president Laurent Kabila, og senere hans sønn Joseph Kabila. Dos Santos har likevel reist relativt lite i regionen, og har foretrukket å motta statsbesøk i Luanda.

Dos Santos har fått anerkjennelse for å ha vært med å bygge opp Angolas oljeindustri, men kritikere mener han har brukt gjenoppbyggingen av landet til å berike seg selv og sine nærmeste. Angola har store oljerikdommer, men mye har forsvunnet i korrupsjon. I perioder dyrket MPLA-regimet en sterk personkultus rundt president dos Santos, og han ble stadig mer egenrådig i sitt styresett.

Anklagene om nepotisme ble sterkere etterhvert som dos Santos barn fikk mer fremskutte roller i Angola. Datteren Isabel dos Santos  er utnevnt av faren til å lede Angolas mektigste selskap, det nasjonale oljeselskapet Sonangol, mens sønnen José Filomeno er satt til å styre landets (olje-)fond. Datteren Tchizé er medlem av MPLAs sentralkomité.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.