Faktaboks

Også kjent som

Respublika Tyva

Tuva
Tuva er et av de russiske føderasjonssubjektene. Russland er en føderasjon som består av områder med ulik status og navn: Republikker («delstater»), oblaster («fylker»), krajer («territorier»), distrikter og føderale byer.
Tuva
Av .

Tuva er en republikk i Russland i Øst-Sibir, omkring øvre Jenisej, mellom Sajanfjellene mot Mongolia. Republikken har et areal på 170 500 kvadratkilometer med 330 000 innbyggere (2021). Hovedstaden er byen Kyzyl.

Befolkning og næringsveier

Tuviner
Tuviner utgjør mesteparten av befolkningen i republikken Tuva.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Befolkningen består av 77 prosent tyrkisktalende tuviner og 20 prosent russere. Tuvinene er tradisjonelt et jegerfolk som driver mest med feavl, hesteoppdrett og jakt, mens den russiske befolkningen driver åkerbruk. Ved siden av jordbruk er gruvedrift den viktigste næringen, og det utvinnes gull, kobolt, kull og asbest. Området har også noe tre-, lær- og næringsmiddelindustri.

Historikk

Området var en del av det kinesiske keiserriket fra 1757 til 1911, og russisk protektorat fra 1914. I 1921 ble en uavhengig folkerepublikk proklamert. Republikken ble innlemmet i Sovjetunionen som autonomt fylke i 1944 og ble autonom republikk i 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg