Tussa kraftverk i Volda kommune, Møre og Romsdal.
.

Tussa kraftverk er er et vannkraftverk beliggende i fjellet ved botnen av Hjørundfjorden i Volda kommune i Møre og Romsdal.

Tussa kraftverk utnytter fallet i Tyssefossen i Tussavassdraget, men det overføres også vann fra Eid-/Hornindalsvassdraget til Tussavatnet (656–611 meter over havet), som er kraftverkets inntak og hovedmagasin. Kraftverket ble satt i drift i 1961, men arbeidet med reguleringene fortsatte ut 60-årene. Kraftverket ble modernisert i årene 1990–1995 og i 2018.

Fallhøyden på 638 meter overføres i rørgate inne i fjellet. Stasjonen er bestykket med to like Pelton-aggregat, med en installasjon på til sammen 60 MW. Midlere årsproduksjon etter oppgraderingen i 2018 er 275 GWh.

Utbyggingen av Tussa kraftverk var forfulgt av ulykker; i alt elleve personer mistet livet, sju av disse i skredulykker. Eier er Tussa Kraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg