Turkmenistan har to karakteristiske landskapstyper: den store ørkenen Karakum (turk. Garagum) som utgjør 90 % av arealet, og oaseregionene, hovedsakelig lokalisert i sør. Lengst i sør, mot grensen til Iran, ligger Koppeh Dagh-fjellene. Høyere landskap også langs grensen mot Afghanistan. I nordvest, ved byen Nebitdag, ligger fjelltoppen Arlang (1880 moh.).

På grunn av de store ørkenområdene er Turkmenistan svært avhengig av vanntilførselen som kommer via elvene. De viktigste er Amu-Darja, som renner fra øst til nordvest, og som delvis danner grensen mot Usbekistan. Murghab og Tedsjen kommer fra fjellene i henholdsvis Afghanistan og Iran, renner mot nordvest og ut i ørkenen. Atrek danner lengst i sørvest grense mot Iran. Amu-Darja og Atrek utnyttes i stor utstrekning til kunstig vanning. En vanningskanal, Karakum-kanalen (turk. Garagumskij kanal), er bygd fra Amu-Darja, over Murgab-oasen, og videre til Det kaspiske hav, det siste stykket i rørledning.

Les emr om Planteliv i Turkmenistan og Dyreliv i Turkmenistan.

Klimaet i Turkmenistan er kontinentalt, med store daglige og årlige temperaturfluktuasjoner. Om sommeren faller temperaturen sjelden under 35 °C; om vinteren faller den hyppig under -30 °C. Lite nedbør gir et stort behov for kunstig vanning. I ørkenområdene faller det ca. 80 mm nedbør årlig, i fjellstrøkene 300 mm.

Detaljert klimainformasjon om Turkmenistan på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.