Turkmenistan har to karakteristiske landskapstyper: den store ørkenen Karakum (turk. Garagum) som utgjør 90 % av arealet, og oaseregionene, hovedsakelig lokalisert i sør. Lengst i sør, mot grensen til Iran, ligger Koppeh Dagh-fjellene. Høyere landskap også langs grensen mot Afghanistan. I nordvest, ved byen Nebitdag, ligger fjelltoppen Arlang (1880 moh.).

På grunn av de store ørkenområdene er Turkmenistan svært avhengig av vanntilførselen som kommer via elvene. De viktigste er Amu-Darja, som renner fra øst til nordvest, og som delvis danner grensen mot Usbekistan. Murghab og Tedsjen kommer fra fjellene i henholdsvis Afghanistan og Iran, renner mot nordvest og ut i ørkenen. Atrek danner lengst i sørvest grense mot Iran. Amu-Darja og Atrek utnyttes i stor utstrekning til kunstig vanning. En vanningskanal, Karakum-kanalen (turk. Garagumskij kanal), er bygd fra Amu-Darja, over Murgab-oasen, og videre til Det kaspiske hav, det siste stykket i rørledning.

Les emr om Planteliv i Turkmenistan og Dyreliv i Turkmenistan.

Klimaet i Turkmenistan er kontinentalt, med store daglige og årlige temperaturfluktuasjoner. Om sommeren faller temperaturen sjelden under 35 °C; om vinteren faller den hyppig under -30 °C. Lite nedbør gir et stort behov for kunstig vanning. I ørkenområdene faller det ca. 80 mm nedbør årlig, i fjellstrøkene 300 mm.

Detaljert klimainformasjon om Turkmenistan på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.