Darvaza gasskrater av . Gjengitt med tillatelse

Turkmenistans geografi

Ørkenen Karakum (turk. Garagum) utgjør hoveddelen av landets areal. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Turkmenistan har to karakteristiske landskapstyper: den store ørkenen Karakum (turk. Garagum) som utgjør 90 % av arealet, og oaseregionene, hovedsakelig lokalisert i sør. Lengst i sør, mot grensen til Iran, ligger Koppeh Dagh-fjellene. Høyere landskap også langs grensen mot Afghanistan. I nordvest, ved byen Nebitdag, ligger fjelltoppen Arlang (1880 moh.).

På grunn av de store ørkenområdene er Turkmenistan svært avhengig av vanntilførselen som kommer via elvene. De viktigste er Amu-Darja, som renner fra øst til nordvest, og som delvis danner grensen mot Usbekistan. Murghab og Tedsjen kommer fra fjellene i henholdsvis Afghanistan og Iran, renner mot nordvest og ut i ørkenen. Atrek danner lengst i sørvest grense mot Iran. Amu-Darja og Atrek utnyttes i stor utstrekning til kunstig vanning. En vanningskanal, Karakum-kanalen (turk. Garagumskij kanal), er bygd fra Amu-Darja, over Murgab-oasen, og videre til Det kaspiske hav, det siste stykket i rørledning.

Klima

Klimaet i Turkmenistan er kontinentalt, med store daglige og årlige temperaturfluktuasjoner. Om sommeren faller temperaturen sjelden under 35 °C; om vinteren faller den hyppig under -30 °C. Lite nedbør gir et stort behov for kunstig vanning. I ørkenområdene faller det cirka 80 mm nedbør årlig, i fjellstrøkene 300 mm.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg