Faktaboks

Tsai Ing-wen

Pinyin: Cài Yīngwén

Kinesiske tegn: 蔡英文

Uttale

Mandarin: tsai ing-wen, IPA: [thsaɪ.iŋ.wən]

Hokkien: tsoa ing-mbon, IPA: [thsuɑ.iŋ.bun]

Født
31. august 1956, Taipei, Taiwan
Virke
politiker
Familie

enslig

Tsai Ing-wen (2020)
Av /Office of the President.
Lisens: CC BY 2.0

Tsai Ing-wen er en taiwansk politiker og Taiwans president siden 2016. Hun representerer partiet DPP (Det demokratiske progressive parti), som tradisjonelt har arbeidet for utvidelse av demokratiske rettigheter og for taiwansk uavhengighet fra Kina.

Politikk

Tsai selv var relativt radikal i uavhengighetsspørsmålet i sin tidlige karriere, men har som president inntatt en mer moderat posisjon enn mange andre i partiet. Hun ønsker ikke lenger en formell uavhengighetserklæring, men siteres ofte på at Taiwan allerede er en uavhengig stat under navnet Republikken Kina og derfor ikke trenger noen formell erklæring.

Tsai er Taiwans fjerde demokratisk valgte statsoverhode og den første kvinnen. Hun tapte valget i 2012 for sittende president Ma Ying-jeou som er tilknyttet partiet Kuomintang, men ved valgene i 2016 og 2020 slo hun Kuomintangs kandidater med klar margin.

DPP gjorde det imidlertid svært dårlig i Taiwans lokalvalg i 2022. Tsai påtok seg ansvaret og gikk av som partileder – først og fremst en symbolsk handling. Ved neste presidentvalg i 2024 har Tsai sittet sine maksimale åtte år og kan ikke stille.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg