Kinas forfatning fra 1947 ble, etter Chiang Kai-sheks nederlag for kommunistene, begrenset til Taiwan fra 1949, senest endret 2005. Taiwan er en enhetsstatlig republikk med et nokså demokratisk styresett. Øverste utøvende myndighet er lagt til statsoverhodet, presidenten. Han velges i allmenne valg for en periode på fire år og kan gjenvelges én gang. Presidenten har betydelige fullmakter, men de er blitt noe redusert ved de senere forfatningsendringer.

Etter 1947-forfatningen er Taiwans styresett bygd på prinsippet om fem styrende institusjoner (yuaner). Systemet ble 2005 noe forenklet, bl.a. ble det tidligere nasjonale råd på 300 medlemmer oppløst. Det lovgivende yuan, som fra 2005 er nasjonalforsamlingens eneste kammer, velges i allmenne valg for tre (tidligere fire) år. Det har fra 2007 113 seter (tidligere 225). Det utøvende yuan, regjeringen, er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen; statsministeren utnevnes av presidenten.

Formelt er Taiwan fortsatt en provins (i et samlet Kina). Provinsen Taiwan er lokalt inndelt i 16 fylker (hsien). I tillegg er det fem bykommuner og to storbyområder med spesiell status (Taipei og Kaohsiung). Det er valgte organer på lokalt plan.

Rettsvesenet ledes av det judisielle yuans overdommere, nominert og utnevnt for ni år av presidenten, etter nasjonalforsamlingens samtykke. Videre er det en høyesterett som er tredje og siste rettsinstans både i sivil- og strafferettslige saker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.