Tryvannstårnet

Tryvannstårnet, oppført i 1962 som fjernsyntårn og FM-radiosendinger for Oslo-området.
.

Artikkelstart

Tryvannstårnet er et tårn i betong og stål med en en total høyde på 118 meter, som tidligere ble brukt som radiotårn. Terrenghøyden der tårnet står er 529 moh., i Oslomarka, rett nord for Oslo sentrum.

Nåværende tårn ble bygget i 1962 og tjente da som kringkastingstårn med senderantenner for TV og FM-radio, og som radiolink-knutepunkt for distribusjon av radio- og fjernsynskanaler til sendere rundt omkring i landet. I 60 meters høyde over bakken var det også en utsiktsplattform.

Etter at det norske radio- og TV-nettet ble digitalisert, DAB og RiksTV, er ikke Tryvannstårnet lenger i bruk til dette formålet. Det samme gjelder radiolinkstasjonen. Det siste tekniske utstyret ble avslått høsten 2017 og ble deretter demontert. Utsiktsplattformen ble stengt allerede i 2004 på grunn av at rømningsveien ikke lenger tilfredsstilte forskriftenes krav.

Tryvannstårnets framtid er uviss; Noen går inn for riving, og oppføring av et nytt tårn med kafé, restaurant og utsiktsplattformer. Andre har uttrykt ønske om å kjøpe tårnet for å bygge det om. Oslo kommune, som eier tårnet, mener det er et av de flotteste og mest kjente landemerkene i byen, og ønsker helst at det skal tas i bruk til et egnet formål slik det står.

Historie

Det første utsiktstårnet på Tryvannshøgda ble reist i 1867, og et nytt igjen i 1883. Sistnevnte ble revet i 1924. Deretter ble et 18,5 m høyt tårn av tømmer oppført i 1934. Disse tre første tårnene var alle bygget bare som utsiktstårn, og de var alle bygget i tre.

Dagens tårn, som ble oppført i 1962, var derimot først og fremst bygget for telekommunikasjoner. Det ble tegnet av arkitekt P. A. M. Mellbye. Synsfeltet fra utsiktsplattformen dekket 30 000 km² og på klare dager kunne man se helt til Sverige og til Gaustatoppen. Tårnet ble opprinnelig bygget og drevet av Telenor.

Kart

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg