Tryvannstårnet, oppført i 1962 som fjernsyntårn og FM-radiosendinger for Oslo-området.
.

Tryvannstårnet er et tårn i betong og stål med en en total høyde på 118 meter, som tidligere ble brukt som radiotårn. Terrenghøyden der tårnet står er 529 moh., i Oslomarka, rett nord for Oslo sentrum.

Nåværende tårn ble bygget i 1962 og tjente da som kringkastingstårn med senderantenner for TV og FM-radio, og som radiolink-knutepunkt for distribusjon av radio- og fjernsynskanaler til sendere rundt omkring i landet. I 60 meters høyde over bakken var det også en utsiktsplattform.

Etter at det norske radio- og TV-nettet ble digitalisert, DAB og RiksTV, er ikke Tryvannstårnet lenger i bruk til dette formålet. Det samme gjelder radiolinkstasjonen. Det siste tekniske utstyret ble avslått høsten 2017 og ble deretter demontert. Utsiktsplattformen ble stengt allerede i 2004 på grunn av at rømningsveien ikke lenger tilfredsstilte forskriftenes krav.

Tryvannstårnets framtid er uviss; Noen går inn for riving, og oppføring av et nytt tårn med kafé, restaurant og utsiktsplattformer. Andre har uttrykt ønske om å kjøpe tårnet for å bygge det om. Oslo kommune, som eier tårnet, mener det er et av de flotteste og mest kjente landemerkene i byen, og ønsker helst at det skal tas i bruk til et egnet formål slik det står.

Historie

Tryvannstårnet en vinternatt
Tryvannstårnet en vinternatt
Av .

Det første utsiktstårnet på Tryvannshøgda ble reist i 1867, og et nytt igjen i 1883. Sistnevnte ble revet i 1924. Deretter ble et 18,5 m høyt tårn av tømmer oppført i 1934. Disse tre første tårnene var alle bygget bare som utsiktstårn, og de var alle bygget i tre.

Dagens tårn, som ble oppført i 1962, var derimot først og fremst bygget for telekommunikasjoner. Det ble tegnet av arkitekt P. A. M. Mellbye. Synsfeltet fra utsiktsplattformen dekket 30 000 km² og på klare dager kunne man se helt til Sverige og til Gaustatoppen. Tårnet ble opprinnelig bygget og drevet av Telegrafverket, i dag Telenor.

Kart

Tryvannstårnet

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg