Torvet i Trondheim sett mot nordvest (2012).

Knut A. Rosvold.. fri

Torvet i Trondheim sett mot sørøst; Vår Frue kirke og Hornemannsgården sentralt i bildet.

Lars Mæhlum. . fri

Torvet i Trondheim, eller Trondheim torg, ligger midt i byens sentrum - Midtbyen - i krysningspunktet mellom de to hovedgatene Munkegata og Kongens gate. Dette var bestemt ut fra Cicignons byplan av 1681, som kom som et resultat av den katastrofale bybrannen i 1681. Med et innsnitt i hvert hjørne fikk torvet sin kvadratiske form; 107 x 107 meter. På en 14,5 m høy søyle midt på plassen står en statue av byens grunnlegger, vikingkongen Olav Tryggvason, laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen og bekostet av grosserer Dyre Halse. Statuen, som til sammen er 18 m høy, utgjør viseren i et solur. Selve statuen ble avduket 18. september 1921, mens soluret stod ferdig til olsokjubileet i 1930.

På sørøstre hjørne mot Munkegata står en statue av torgkona "Go‘dagen", laget av billedhuggeren Tone Thiis Schjetne. Torgkona minner oss om at byens torv til alle tider har vært stedet for markedshandel og martna. Nå brukes torvet også mye som konsertarena, og det er ikke uvanlig at 15-20 000 mennesker er samlet her.

I mange år var rondellen omkring Olavsstatuen på Torvet en sterkt trafikert rundkjøring, men nå er det meste av motorisert trafikk ledet utenom. Det har å årevis vært en diskusjon om den fremtidige utformingen og bruken av torvet. Det er også gjennomført en arkitektkonkurranse. Nylig vedtok formannskapet at arbeidet framover skal bygge videre på konseptet og skissene i et forprosjektet fra desember 2015. (Se ekstern lenke nedenfor).

At Trondheim har hatt et torv som markedsplass så tidlig som i begynnelsen av 1200-tallet vet vi ut fra omtale i Snorre. Men hvor dette lå er ikke blitt klarlagt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.