Faktaboks

Trnava
tysk Tyrnau, ungarsk Nagyszombat
Uttale
tˈərnava

Trnava er en by i Slovakia, på den fruktbare vestslovakiske slette, 46 kilometer nordøst for Bratislava. Byen har 62 806 innbyggere (2022).

Næringsliv

I byen er det maskin-, møbel-, næringsmiddel- og kjemisk industri og i utkanten av byen bilproduksjon (PSA Peugeout Citroën). Trnava er katolsk erkebispesete.

Kultur og kunnskap

Her er det universitet, teater, kunstgalleri og regionalt folkemuseum. Det er rester av bymurer fra 1200- og 1300-tallet, flere gotiske og barokke kirker og klostre, erkebiskop-palass fra 1562 og verdslige renessanse- og barokkbygninger. På grunn av de mange kirkebyggene og de sterke katolske tradisjonene kalles byen for «Slovakias Rom».

Historie

Trnava fikk byprivilegier i 1238. Byen har rike handels-, håndverks- og kulturtradisjoner. I perioden 1543–1820 var byen sete for Ungarns katolske erkebiskop, i 1635–1777 også for det jesuittiske universitet. Fra slutten av 1700-tallet var Trnava sentrum for den slovakiske nasjonalbevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg