Trinelise Dysthe

Faktaboks

Trinelise Dysthe
Født
3. november 1933, Oslo
Trinelise Dysthe
.

Artikkelstart

Trinelise Dysthe er en norsk interiørarkitekt. Hun er kjent som forfatter av bøker om interiørarkitektur og design og som mangeårig journalist i dagspresse og tidsskrift med livsstil, hus og hjem som tema. Hun var aktiv som praktiserende interiørarkitekt fra 1950-årene og som daglig leder i Dysthe Industridesign sammen med sin mann, industridesigner Sven Ivar Dysthe.

Utdannelse og praksis

Interiør Hiorth & Østlyngen på Foreningen Brukskunsts høstmønstring 1956. I samarbeid med Sven Ivar Dysthe
Av .

Trinelise Dysthe ble utdannet interiørarkitekt ved Skolen for Boligindretning i København i 1955, og er MNIL (medlem av NIL – Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening). Etter noen års ansettelse i Rastad og Rellings møbelforretning og i arkitektkontoret F.S. Platou i Oslo, startet hun egen praksis sammen med industridesigner Sven Ivar Dysthe i 1958. Hun designet private og offentlige innredninger, etterhvert med størst vekt på utstillinger. Blant annet har hun i samarbeid med Sven Ivar Dysthe formet flere av Norsk Brukskunsts høstutstillinger, diverse utstillinger på skandinavisk møbelmesse i København, og atten visningsleiligheter til boligutstillingen Bygg for Fremtiden i Lommedalen i 1986.

I 1986–1989 drev hun firma Design Inform i Sandvika, Bærum, i samarbeid med interiørarkitekt Gunvor Øverland Bergan. Hun har drevet utstrakt opplysningsvirksomhet, utviklet og ledet seminarer, holdt foredrag og kåserier i NRK radio. Og hun har vært kursleder ved Friundervisningen i Oslo.

Journalist og forfatter

Boken som Trinelise Dysthe skrev sammen med Gunvor Øverland Bergan, utgitt i 2003

Trinelise Dysthe har lang praksis som journalist, både i dagspresse og tidsskrift. Hun har vært tilknyttet Dagbladet, og deretter Aftenpostens kulturavdeling som design/kulturjournalist, med egne spalter om møbler, interiør og levemåte. Hun har skrevet artikler i Bonytt, Byggekunst (nå Arkitektur N), Arkitektnytt og i flere årbøker for NIL – Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening. Hun var fast medarbeider i Bonytt/Hjem og fritid og skrev der blant annet serien Norske formgiverprofiler. Også i Interiørmagasinet/Norsk Møbelkampanje skrev hun om interiørstoff.

Dysthe har vært bidragsyter og faglitterær forfatter for følgende bøker:

  • Artikkel i Trekk i århundreds ansikt, Schibsted forlag, 1982
  • Artikkel i Rom og møbler gjennom 50 år, NILs jubileumsbok, 1995
  • Hjemme i Norge, sammen med Gunvor Øverland Bergan, Cappelen Forlag, 1994
  • Tingenes Århundre, sammen med Gunvor Øverland Bergan, Gyldendal Norsk forlag, 2003
  • Artikkel Form til en ny tid i Framtiden Formes, jubileumsbok for Institutt for Industridesign, Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo – AHO, 2009
  • Artikkel i Dysthe Design Swinging 60, Arnoldsche Art Publisher for Nasjonalmuseet, 2013

Verv og utmerkelser

Trinelise Dysthe er medlem av NFF, Norsk faglitterær forfatterforening, og har mottatt flere stipend. Hun har vært styremedlem i NIL – Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening, og ble æresmedlem i foreningen i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg