Studieforbundet Folkeuniversitetet, sammenslutning av alle folkeuniversitetsavdelinger i Norge og studieforbund for 21(2009) medlemsorganisasjoners voksenopplæringsaktiviteter. Det er ca. 70 folkeuniversitetsavdelinger (2009). Folkeuniversitetene i et område, vanligvis et fylke, er sammensluttet i en områdeorganisasjon. Folkeuniversitetet har åtte regionkontorer. Landssekretariatet ligger i Oslo.

Voksenopplæringsvirksomheten omfatter både kurs med sikte på offentlige eksamener på videregående skoles nivå og universitets- og høyskolenivå, og studiearbeid ubundet av pensa og eksamener. Disse kursene omfatter f.eks. opplæring i språk, forming, gamle håndverksteknikker, yrkesfag og datakurs. Folkeuniversitetsavdelingene samarbeider også med bedrifter eller grupper av ansatte som ønsker bestemte kurs, om opplegg og gjennomføring.

Siden 1980-årene har mange folkeuniversitetsavdelinger også tatt opp kulturaktiviteter som ligger utenom det egentlige voksenopplæringsfeltet. De har stått bak visefora, utstillinger, debattmøter og studieturer, alene eller i samarbeid med andre. Virksomheten finansieres i hovedsak ved kursavgifter fra deltakerne, med noe tilskudd fra stat, fylkeskommuner og kommuner.

Eldst av folkeuniversitetsavdelingene er Studentersamfundets Fri Undervisning i Oslo, som ble stiftet i 1864 av en gruppe yngre akademikere. De startet denne virksomheten fordi de følte ansvar for dem som ikke var i den samme privilegerte stilling som dem selv. Norsk, engelsk, tysk, regning og bokføring var blant de første undervisningsfag. Det første året var det 228 elever. Det ble senere stiftet friundervisningsavdelinger i Trondheim (1914) og i Bergen (1935). Norske Studenters Friundervisning ble stiftet som et samarbeidsorgan for disse tre avdelinger i 1948. Det førte til at man fikk statsstøtte til virksomheten slik at lærerne kunne få godtgjøring for sin undervisning.

I 1950-årene opprettet Studentersamfundets Fri Undervisning i Oslo studielektorater for lektorer i heltidsstillinger for å ta seg av virksomheten på industristeder ut over landet. Slike stillinger ble opprettet i Grenland, Jørpeland, Mo i Rana, Odda, Sunndalsøra og Årdal. Parallelt med dette ble det stiftet selvstendige friundervisningsavdelinger rundt i landet. Studielektoratene har nå gått inn i disse avdelingene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.