Folkeuniversitetet

Artikkelstart

Folkeuniversitetet (Friundervisningen) er Norges eldste og største studieforbund og ble stiftet i 1864 under navnet Studentersamfundets Fri Undervisning.

Studieforbundet Folkeuniversitetet er sammenslutning av alle folkeuniversitetsavdelinger i Norge og studieforbund for 23 (2021) medlemsorganisasjoners voksenopplæringsaktiviteter.

Voksenopplæringsvirksomheten omfatter både kurs med sikte på offentlige eksamener på videregående skoles nivå og universitets- og høyskolenivå, og studiearbeid ubundet av pensa og eksamener. Disse kursene omfatter f.eks. opplæring i språk, forming, gamle håndverksteknikker, yrkesfag og datakurs. Folkeuniversitetsavdelingene samarbeider også med bedrifter eller grupper av ansatte som ønsker bestemte kurs, om opplegg og gjennomføring.

Siden 1980-årene har mange folkeuniversitetsavdelinger også tatt opp kulturaktiviteter som ligger utenom det egentlige voksenopplæringsfeltet. De har stått bak visefora, utstillinger, debattmøter og studieturer, alene eller i samarbeid med andre. Virksomheten finansieres i hovedsak ved kursavgifter fra deltakerne, med noe tilskudd fra stat, fylkeskommuner og kommuner.

Historikk

Eldst av folkeuniversitetsavdelingene er Studentersamfundets Fri Undervisning i Oslo, som ble stiftet i 1864 av en gruppe yngre akademikere. De startet denne virksomheten fordi de følte ansvar for dem som ikke var i den samme privilegerte stilling som dem selv. Norsk, engelsk, tysk, regning og bokføring var blant de første undervisningsfag. Det første året var det 228 elever. Det ble senere stiftet friundervisningsavdelinger i Trondheim (1914) og i Bergen (1935). Norske Studenters Friundervisning ble stiftet som et samarbeidsorgan for disse tre avdelinger i 1948. Det førte til at man fikk statsstøtte til virksomheten slik at lærerne kunne få godtgjøring for sin undervisning.

I 1950-årene opprettet Studentersamfundets Fri Undervisning i Oslo studielektorater for lektorer i heltidsstillinger for å ta seg av virksomheten på industristeder ut over landet. Slike stillinger ble opprettet i Grenland, Jørpeland, Mo i Rana, Odda, Sunndalsøra og Årdal. Parallelt med dette ble det stiftet selvstendige friundervisningsavdelinger rundt i landet. Studielektoratene har nå gått inn i disse avdelingene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg