Gunvor Øverland Bergan

Faktaboks

Gunvor Øverland Bergan
født:
18. mai 1935, Kristiansund
Gunvor Øverland Bergan interiørarkitetkt MNIL
Av .
Lærebok i interiørkunnskap skrevet for Novus forlag i 1993. Siste utgave er fra 2012.
.
Boken er skrevet sammen med Trinelise Dysthe og utgitt i 2003. Den setter norsk stil og design i 20.århundre inn i en kulturhistorisk sammenheng.
.

Gunvor Øverland Bergan er en norsk interiørarkitekt som har viet størstedelen av sitt yrkesliv til fagformidling og undervisning om interiørarkitektur og rominnredning. Gjennom sin virksomhet som lektor utviklet hun læreplaner for interiørkunnskap som fagtilbud i videregående skole i 1980-årene. Ved siden av praksis som interiørarkitekt og lærer har hun også vært journalist og forfatter av faglitteratur.

Bakgrunn

Med oppvekst i utbombede Kristiansund under andre verdenskrig var Øverland Bergan vitne til den omfattende gjenreisingen av byen. Hun så hvor viktig utforming og innredning av boliger er for et fungerende samfunn, sosialt liv og enkeltmenneskers trivsel og helse. Interessen for boligspørsmål var blitt vekket, og hun utdannet seg til interiørarkitekt ved Skolen for Boligindretning i København (diplomeksamen i 1958).

De første årene etter diplomeksamen hadde hun praksis som interiørarkitekt ved arkitektkontoret hos Åtvidabergs Industrier i Stockholm, deretter hos Arne Remlovs arkitektkontor i Forum i Oslo. Forum var også salgsutstilling for norske designere og kunsthåndverkere og var nær knyttet til Landsforeningen Norsk Brukskunst.

Fra 1970 etablerte hun egen praksis, og arbeidet med både privat og offentlig innredning. I perioden 1986–1989 drev hun kontoret Design Inform sammen med Trinelise Dysthe, og de sto for blant annet innredning av mange av visningsleilighetene til den store boligutstillingen Bygg for fremtiden i Bærum i 1986. De ledet også seminarer og kurs, og holdt kåserier i NRK Radio.

Etter år i praksis tok hun i 1982 videre utdanning ved Universitetet i Oslo og ble cand.mag. i etnologi og kunsthistorie.

Formidling og undervisning

Som mange av sin generasjons interiørarkitekter engasjerte Øverland Bergan seg i opplysningsvirksomhet om boligutforming gjennom utstillinger og boligundersøkelser. I 1960-årene fikk hun i oppdrag å utvikle kurs i boliginnredning for Norsk Korrespondanseskole. Det ble starten på en omfattende virksomhet som kurs- og foredragsholder. I 1978 gikk hun for alvor inn i undervisning og ble ansatt som lektor i estetiske fag ved Rud videregående skole i Bærum. Etter 12 år der ble hun avdelingsleder for estetiske fag ved Nesbru videregående skole i Asker, hvor hun var frem til 2003. Hun var samtidig kursleder i møbel og innredningsfag ved Høgskolen i Akershus fra 1984 til 1992, og hun var lektor i Art/design ved International Baccaleurate i perioden 1994–1998.

I 1980-årene, da norsk skole gjennomgikk en stor reform hvor blant annet gymnas og yrkesfag ble erstattet av videregående skole med flere fagretninger, fikk Øverland Bergan oppgaven med å bygge nye muligheter for læreplanen i estetiske fag, og interiørfaget kom for første gang inn som fagvalg i videregående skole i 1983.

Journalist og forfatter

Gunvor Øverland Bergan har en lang merittliste som journalist og forfatter. Engasjementet i boligkvalitet og interiørarkitektur førte til diverse fagartikler i både arkitekturpressen og i dagspressen. Hun har vært redaktør av Byggposten for Norsk Byggtjeneste og redaksjonell medarbeider i Arkitektnytt i 1980-årene, og hun skrev fagartikler i tidsskriftene Byggekunst (nå ArkitekturN), Forum Närmiljø, Bonytt, og Fargemagasinet i 1990-årene. Hun var artikkelforfatter i Gyldendal Norsk forlags serie Hus og Hjem i 1985 og i NILs jubileumsbok Rom og Møbler gjennom 50 år i 1995.

Gjennom sin undervisning og kursvirksomhet i interiørkunnskap oppdaget Gunvor Øverland Bergan raskt mangelen på relevant faglitteratur. Hun har bidratt betydelig som forfatter av undervisningslitteratur i faget, både med kursmateriell og lærebøker for videregående skole. Hun har også skrevet sakprosabøker for et allment publikum. Særlig er bøkene Hjemme i Norge og Tingenes Århundre, som hun skrev sammen med Trinelise Dysthe, viktige bidrag til kulturhistorien om norsk design og norske boformer og interiør.

Publiserte bøker

 • Hjemmet vårt, NKS-forlaget, 1972
 • Bolig & Miljø, Universitetsforlaget, 1984
 • Interiør – planlegging og innredning av boligen, sammen med Rannveig Getz og Aud Dalseg, NKS-forlaget, 1978 (ny utg.1985),
 • Å bo, Universitetsforlaget, 1980
 • Bærums Verk – i går, i dag og i morgen, Budstikka, 1982
 • Bo, bruke – ta vare på, Universitetsforlaget, 1983
 • Hus og hjem, Gyldendal Norsk Forlags bokserie, 1985, medforfatter
 • Interiørkunnskap, Novus forlag, 1987, 1990, 1996
 • Interiør- og romkunnskap, Novus forlag, 1993, 1995, 2012
 • Produktkunnskap, medforfatter Brit Råstad, Novus forlag, 1994
 • Hjemme i Norge, sammen med Trinelise Dysthe, Cappelen Forlag, 1994
 • Tingenes Århundre, sammen med Trinelise Dysthe, Gyldendal Norsk forlag, 1994
 • Nesbru videregående skoles jubileumsbok, 2005

Priser og utmerkelser

 • Æresmedlem i NIL – Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening 2020.
 • Medlem av Norsk Faglitterær forfatterforening og mottatt diverse stipendier

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Rom og Møbler gjennom 50 år. Norske interiørarkitekters og møbledesigneres landsforening 1945-1995, s.27
 • Opplysninger fra Gunvor Øverland Bergan

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg