Trilo
Trillo kjernekraftverk
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Trillo er et kjernekraftverk i Spania, som ligger i Guadalajara provins, ved elven Tajo, i regionen Castilla-La Mancha. Kraftverket har én kjernereaktor med en produksjonskapasitet på 1003 megawatt (MWₑ).

Den største eieren av kraftverket er det spanske selskapet Iberdrola med en andel på 48 prosent. Iberdrola er et multinasjonalt kraftselskap med base i Bilbao. Andre eiere er Unión Fenosa (34,5 prosent), Hidroeléctrica del Cantábrico (15,5 prosent) and Nuclenor (2 prosent).

Arbeidet med å bygge kraftverket startet i 1979. Etter en testperiode på to år ble kraftverket koblet til elnettet for kommersiell drift i 1988. Kraftverket fikk først lisens fram til 2014, men i 2013 ble driftslisensen forlenget til 2024. Driftsperioden for spanske kjernekraftenheter blir ikke fastsatt med en endelig fast lengde. I stedet blir lisenser fornyet med jevne mellomrom etter en evaluering av det spanske rådgivende organet for kjernekraftsikkerhet, CSN (Consejo de Seguridad Nuclea), og en etterfølgende godkjenning av det spanske industridepartementet.

Reaktoren er en trykkvannsreaktor med en konstruksjon som er basert på den tyske Siemens KWU-reaktoren. Med en termisk virkningsgrad på 33,3 prosent blir netto elektrisk ytelse 1003 MWₑ. Produksjonen gjennom kraftverkets levetid har vært gjennomgående stabil der den gjennomsnittlige kapasitetsfaktoren er beregnet til 86,9 prosent. De siste ti årene har årlig produksjon ligget på rundt 8 TWh, som utgjør cirka 3 prosent av landets samlede kraftproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg