Tre kronor - heraldisk symbol

Tre kronor er et av de eldste ikke-dynastiske riksvåpen. Bildet viser kong Albrecht (til venstre) med sin far Albrecht, hertug av Mecklenburg. Albrecht er den første svenske kongen til å bli avbildet med Tre kronor.
Av /Ernst von Kirchberg.
Kong Eriks unionssegl, kjent fra dokumenter fra perioden 1398-1435. Her representerer Tre kroner (oppe til høyre) ikke bare Sverige, men hele Kalmarunionen. Løven (i midten) representerer Norge. De tre løvene med Dannebrog (oppe til venstre) representerer Danmark. Folkunge-løven (nederst til venstre) representerer Sverige. Griffen (nederst til høyre) representerer Pommern.
Av /Anders Thiset (1850-1917): Danske kongelige Sigiller, Copenhagen : C.A. Reitzel, 1917.

Tre kronor er et heraldisk symbol, tre gylne kroner på blå bunn, som inngår i det svenske riksvåpenet (første og fjerde felt).

Faktaboks

Etymologi

Tre kronor ble første gang brukt av kong Magnus Eriksson som symbol for hans tre riker (Sverige, Norge og Skåne). Våpenet ble tatt opp av Albrecht av Mecklenburg som konge- og riksvåpen i 1364. Under Kalmarunionen ble våpenet gjerne betraktet som symbol på de tre forente riker. Etter oppløsningen av unionen i 1520-årene ble Tre Kronor oppfattet som et rent svensk symbol, men det finnes også i det danske kongevåpen, her opprinnelig ment som et krav på den svenske trone.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg