Faktaboks

Albrecht 3.
Albrecht III, Albrekt III, konge av Sverige Albrecht av Mecklenburg, Albrekt av Mecklenburg
Født
1340, Mecklenburg, Det tysk-romerske riket (nå i Tyskland)
Død
1412, Mecklenburg, Det tysk-romerske riket
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Albrekt av Mecklenburg
Albrekt avbildet på gravmonumentet i Kloster Doberan i Mecklenburg.
Albrecht 2 og Albrecht 3
Albrecht 3 (til venstre) med faren Albrecht 2. Bildet er en miniatyr fra en mecklenburgsk krønike fra rundt 1370.

Albrecht 3 var hertug av Mecklenburg og konge av Sverige fra 1364 til 1389. Han var sønn av hertug Albrecht 2 og Eufemia.

I 1364 valgte svenske stormenn ham til konge i Sverige i stedet for Magnus Eriksson og Håkon 6. De to siste beholdt kontrollen over deler av Vest-Sverige, og en del svenske stormenn støttet dem i deres fortsatte krav på hele Sverige. Mellom Albrekt og Magnus Eriksson og Håkon 6 i Norge hersket det derfor i mange år krigstilstand. Krigen varte med avbrytelser helt til Håkon 6s død i 1380.

De svenske stormennene vendte seg etter hvert mot Albrekt, og riksrådet la sterke bånd på kongemakten, blant annet fordi Albrekt gav mecklenburgske menn fordeler når det gjaldt for eksempel forleninger. Som protest innkalte stormennene dronning Margrete, og hyllet henne. Albrekt ble slått nær Falköping i 1389 og satt i fangenskap på Lindholm slott til 1395. Ennå holdt han Gotland i noen år, men avstod så øya til Den tyske orden. Albrekt levde resten av livet som hertug Albrecht 3 i Mecklenburg, der han døde i Doberan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg