Faktaboks

Offisielt navn
Transparent Emballasje
Også kjent som

Amcor Flexibles Drammen

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Stiftet
1955
Nedlagt
2012
Fryse- og kokeposer i original emballasje, antagelig fra Transparent Emballasje. 1970-årene.

Transparent Emballasje i Drammen var i andre halvdel av 1900-tallet en av de viktigste norske bedriftene for produksjon av plastemballasje. Bedriften leverte plastemballasje både til inn- og utland. Blant de mer kjente norske kundene kan nevnes Maarud, Freia og Sætre. Firmaet ble kjøpt opp ved flere anledninger helt til nedleggelsen i 2012.

Etablering

Transparent Emballasje ble stiftet i 1955 på initiativ av Harald Lyche i samarbeid med Carl Tybring-Gjedde, Willy Franck Næss og Edvin Øwre. Disse eide også bedriften i fellesskap. Aksjekapitalen var på 60 000 kroner. I slutten av 1950-årene var Transpaten emballasje i polyeten et av firmaets mest kjente varemerker.

På fabrikken i Drammen ble det produsert og foredlet plast- og viskosefilm, folier, slanger, ark, poser, sekker og annet.

Nye eiere

I 1966 døde Harald Lyche, og de tre aksjonærene solgte alle sine aksjer til Norsk Sprængstofindustri. Året etterpå beregnet man at plastfabrikken skulle stå for rundt 50 prosent av polyetenfolie på det norske markedet. Samtidig var omsetningen på nærmere 20 millioner kroner. I slutten av tiåret kunne Transparent Emballasje lage folier i opp til 10 meter bredde. I 1970 ble selskapet innlemmet i DYNO Industrier, noe som førte til store omlegginger på salgs- og regnskapssiden.

I 1982 ble bedriften i Nedre Eikervei kjøpt opp av det svenske konsernet Åkerlund & Rausing, som i 1991 også innlemmet nabobedriften VOPA i bedriften.

Australske eiere og nedleggelse

I 2001 overtok det australske konsernet Amcor Flexibles som eiere. Amcor Flexibles er en del av det australskeide emballasjekonsernet Amcor, verdens største i sin bransje.

I 2012 ble fabrikken i Drammen lagt ned. Ved nedleggelsen mistet 75 ansatte jobben ved fabrikken. Den omsatte da for 180 millioner kroner årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Heieren, Reidar og Per Otto Borgen (2011). Made in Drammen fra en Østalandsby, Drammen Rotary

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg