Sætre (varemerke)

Artikkelstart

Sætre er et norsk varemerke for kjeks som selges i norske dagligvareforretninger og produseres av Orkla. Varemerket har utgangspunkt i produktene til næringsmiddelbedriften Sætre Kjeksfabrik, som ble grunnlagt i 1883.

Varemerket Sætre ble registrert for første gang i 1915.

Historikk

A/S Sætre Kjeksfabrik var en norsk næringsmiddelbedrift grunnlagt i 1883 av Hans Otto Røhr på gården Sætre i Heggedal. Røhr hadde allerede fra 1871 drevet kjeksfabrikk i Drammen. Etter en brann ble bedriften i 1907 flyttet til Oslo og i 1967 videre til Kolbotn i Oppegård. Fra 1984 var Sætre en del av Borregaard, som i 1991 fusjonerte med Nora Industrier og dannet Orkla.

Fabrikken på Kolbotn ble nedlagt i 2000 og produksjonen av Sætre kjeks med merker som Marie, Gjende, Ballerina, Kornmo og Bixit ble flyttet til Orklas svenske datterselskap Göteborgs Kex i Kungälv i Sverige.

I 2013 ble Sætre sammenslått med KiMs og Nidar, som medførte dannelsen av Orkla Confectionery & Snacks Norge AS. Sætre ble, og er fremdeles, etter sammenslåingen videreført og presentert som et eget varemerke i norske dagligvareforretninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg