Transmission System Operator (TSO) er en betegnelse på et forvaltningsorgan som er tildelt et overordnet og koordinerende ansvar for transport av energi i form av naturgass eller elektrisitet på et nasjonalt eller regionalt nivå, der den eksisterende faste infrastrukturen tas i bruk.

Faktaboks

Også kjent som
TSO

Begrepet Transmission System Operator er definert av Europakommisjonen, og prosedyren for å bli sertifisert som TSO er angitt i artikkel 10 i Elektrisitets- og gassdirektivet fra 2009. Den tilsvarende organisasjonen i USA betegnes som RTO (Regional Transmission Organization) eller ISO (Independent System Operator).

Oppgaven med å distribuere elektrisitet og gass blir normalt ansett som utøvelse av et naturlig monopol. Dette skyldes de høye kostnadene som er forbundet med å etablere nødvendig infrastruktur i form av et omfattende ledningsnett. Virksomheten må derfor bli gjenstand for reguleringer fra myndighetenes side.

Innen elektrisitetsforsyningen vil rollen til TSO omfatte overføring av elektrisk energi fra kraftverk via overføringsnettet til lokale eller regionale distributører. TSO skal også ivareta spørsmål knyttet til sikkerhet og pålitelighet, og påse at det til enhver tid er balanse mellom produksjon og forbruk. I Norge er det Statnett SF som er utpekt til landets TSO.

Tilsvarende oppgaver gjelder for gassforsyning, men i mangel av et landsomfattende gassnett finnes ingen TSO for distribusjon av gass i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg