Faktaboks

Torquato Tasso
Uttale
tˈasso
Født
1544
Død
1595

Torquato Tasso

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Torquato Tasso var en italiensk forfatter og sønn av forfatteren Bernardo Tasso (1493–1569).

Da han var 18 år gammel, publiserte han ridderdiktet Rinaldo (1562) på 12 sanger, inspirert av den italienske forfatteren Ludovico Ariostos litterære stil. I perioden 1565–75 arbeidet han hovedsakelig som hoffpoet og historiograf hos hertugfamilien Este i byen Ferrara. Blant hoffdamene fant han modeller både for hyrdespillet Aminta (1573) og for kvinneskikkelser i det store heltediktet Gerusalemme liberata (1575; delvis dansk-norsk overs. Det befriede Jerusalem, 1835), med emne fra det første korstog.

Gerusalemme liberata ble lest og beundret over hele Italia og kan sies å betegne høydepunktet for den glade og lykkelige renessansediktning. Samtidig ble diktet kritisert av samtidens lærde fordi det episke og storslagne i den tradisjonelle ridderdiktningen var erstattet med idyllisk-elegiske elementer. Sammen med usikkerhet over hvorvidt diktet stemte overens med ortodoks katolsk tro, var denne kritikken en viktig årsak til Tassos sinnssykdom.

Høyest når Tasso i sin naturlyrikk og i sine erotiske episoder. Hans verker er blitt oversatt til, og imitert på, en rekke språk i flere århundrer. Goethe skrev en klassisk tragedie om ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg