Faktaboks

Tormod Engelsviken
Født
25. september 1943

Tormod Engelsviken er en norsk teolog, misjonær og misjonsforsker (missiolog). Han ble utdannet som teolog i 1969 og tok doktorgraden i 1981 på norsk karismatikk ved det katolske Aquinas Institute of Theology i St. Louis i USA.

Engelsviken har lagt stor vekt på den sosiale sammenhengen misjon har vært drevet under. Et eksempel er hans forsvar for åndeutdrivelse (eksorsisme) i Etiopia. Han argumenterte i en artikkel i 1976 for at den åndeutdrivelsen som fant sted som en bibelsk tjeneste, hørte til kirkens oppdrag og mente at den hadde sin klare parallell i Jesu og apostlenes virke. Dette var et kontroversielt synspunkt i Norge. Innen psykiatrien mente man at forkynnere med slik praksis forsøkte å drive behandling av psykisk syke.

Engelsviken er en markant skikkelse innen misjonsforskning og i debatten rundt religionsdialog. Hans omfattende akademiske produksjon og deltagelse i offentlig debatt om misjon og forkynnelse har hatt og har stor betydning.

Misjonær og foreleser

Engelsviken var misjonær for Norsk Luthersk Misjonssamband i Etiopia fra 1971 til 1973. Etter dette har han arbeidet som lærer ved Fjellhaug skoler fra 1976 til 1978, som foreleser og forsker ved Menighetsfakultetet fra 1978. Han ble professor i misjonsvitenskap samme sted i 1978 og var fra 2003 også professor II ved Gimlekollen i Kristiansand.

Kirkelige og organisatoriske arbeid

Engelsviken har hatt flere tillitsverv i norske og internasjonale organisasjoner for kirke og misjon. Han har vært formann for Den norske Lausannekomité, for Oasebevegelsen og for Egede Instituttet for misjonskunnskap og misjonsgransking. I 1999 ble han medlem av Kirkenes Verdensråd, og han ledet Mellomkirkelig råd for Den norske kirke fra 1999 til 2002.

Akademisk produksjon

Engelsviken har vært og er en meget produktiv forsker. Han har utgitt akademiske arbeider om misjon, religionsdialog, religionsfrihet og karismatiske bevegelser.

Utvalgte utgivelser

  • Ånden i ordet (1977)
  • Besettelse og åndeutdrivelse (1978)
  • Fortolkning til Lukasevangeliet (med Svein Granerud, 1993)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Martinsen, Anders (2018). Oversettelsesproblematikk og slaveri. Teologisk tidsskrift, 02 (2018) Volume 7)
  • Sannes, Kjell Olav; Grandhagen, Egil; Hegertun, Terje; Jørgensen, Knud; Norseth, Kristin og Olsen Rolv (redaktører) (2008). Med Kristus til jordens ender: Festskrift for Tormod Engelsviken. Oslo: Akademika forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg