NLM, tidligere Det Norske Lutherske Kinamisjonsforbund, norsk misjonsorganisasjon grunnlagt i 1891 med hovedsete i Oslo (fra 1913). Misjonssambandet er en lavkirkelig, teologisk konservativ misjonsorganisasjon som driver evangeliserings- og skolearbeid i Norge og evangelisering og menighetsbygging i samarbeid med nasjonale, selvstendige kirker i flere land. Misjonssambandet driver også utviklings- og bistandsarbeid innen skole-, helse- og jordbrukssektorene. Organisasjonen understreker sterkt sin selvstendighet overfor den offisielle kirke i Norge og legger stor vekt på frivillig lekmannsarbeid. Misjonssambandets forsamlinger praktiserer fri nattverd og noen steder også dåp. Organisasjonen er ikke medlem av Organisasjonenes Fellesråd og stiller seg avvisende til kirkeøkumenikk i rammen av Kirkenes Verdensråd. Den er likevel med i en rekke økumeniske tiltak på evangelikal grunn.

Misjonssambandet er Norges og Nordens største misjonsselskap, og består av i underkant av 3000 foreninger fordelt på 16 kretser (2006). Det driver alene eller sammen med andre 25 skoler (bl.a. Fjellhaug misjonshøgskole i Oslo, Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, bibelskoler, folkehøyskoler, grunn- og videregående skoler og jordbruksskole), har 34 leirsteder og 35 barnehager. Gjennom Norea Mediemisjon og 26 lokalradioer drives et omfattende radioarbeid. Misjonssambandet driver også forlagsvirksomhet gjennom Lunde Forlag og Bokhandel AS og Lynor AS, og utgir hovedorganet Utsyn og ungdomsbladet Ungdom og Tiden.

Frem til 1949 var Kina det viktigste misjonsfeltet for Misjonssambandet. I dag har Misjonssambandet til enhver tid ca. 150 misjonærer i arbeid utenfor Norges grenser i følgende land: Etiopia, Kenya, Tanzania, Elfenbenskysten, Bolivia, Peru, Hong Kong, Indonesia, Japan, Taiwan og Mongolia. Totalomsetningen for konsernet Misjonssambandet, inklusiv skoledriften, er på ca. 800 mill. kr årlig, gaveinntektene sentralt i overkant av 100 mill. (2005). Organisasjonen mottar ca. 25 mill. kr. årlig fra NORAD til bistandsprosjekter. Generalsekretær fra sept. 2010 er Øyvind Åsland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.