Faktaboks

Egede Instituttet

Egede Instituttet for misjonskunnskap og misjonsgransking

Egede Instituttet var en norsk institusjon som hadde som formål å dokumentere og å fremme kunnskap om misjon og tilgrensende fagområder. Instituttet ble nedlagt i 2013.

Instituttet ble grunnlagt i 1946 av professor i teologi Olav Guttorm Myklebust (1905–2001), som ledet instituttet frem til 1974. Instituttet skulle fremme forskning og forskningsrelatert virksomhet innen religionsteologi, misjonerende menigheter og diakoni i missiologisk perspektiv. Instituttet fikk navn etter Hans Egede (1686–1758), som regnes som Norges første misjonær.

Organisering og arbeid

Instituttet var organisert som en frittstående, økumenisk institusjon med et styre og et representantskap. Flere norske misjonsorganisasjoner, kirkesamfunn, teologiske fakultet og kirkesamfunn satt i representantskapet. Driften ble finansiert ved private gaver, statsstøtte, kirkeofringer og bidrag fra misjonsorganisasjoner

Fra 1987 til 2004 drev instituttet kartlegging av nyreligiøse bevegelser i Norge. Instituttet var et koordinerende organ for arbeid med hvordan Den norske kirke skulle forholde seg til nye religiøse uttrykk og praksis. Et spørsmål var hva kirken kunne godta og bruke i sin egen forkynnelse.

Publikasjoner og fagbibliotek

Ved siden av artikler i eget vitenskapelig tidsskrift utga og støttet instituttet vitenskapelige og populærvitenskapelige publikasjoner, i tillegg til å drive studieprosjekter, veiledning og informasjon. Instituttet hadde et eget fagbibliotek og administrerte på 1990-tallet misjonsbibliografien Missio Nordica.

Instituttet ga ut Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap fra 1947. Etter at instituttet ble nedlagt, ble tidsskriftet utgitt først av Universitetsforlaget og deretter av MF Vitenskapelig høgskole.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg