Tonstad kraftverk er det sentrale kraftverket i Sira-Kvina-utbyggingen, i Sirdal kommune i Agder. Kraftverket utnytter vann både fra Sira- og Kvinavassdraget.

Kraftverket ligger i fjellet ved øvre ende av Sirdalsvatnet og nytter vann fra både Sira og fra Kvina ovenfor Homstølvatn. Det samlede nedbørsfeltet er på 2700 kvadratkilometer. Fra fordelingsbassenget på toppen av trykksjaktene og ned til turbinene er høydeforskjellen 450 meter, som er kraftverkets fallhøyde.

Stasjonen har fem francisturbiner; fire turbiner á 160 MW og én på 320 MW – til sammen en installert effekt på 960 MW. Midlere årsproduksjon er 3800 GWh. Med hensyn på produksjonsmengde er Tonstad det største vannkraftverket i Norge.

Utbyggingen startet i 1965 og stasjonen ble trinnvis utbygd med idriftsettelse henholdsvis i 1968, 1971 og 1988. Eier er Sira-Kvina kraftselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg