Tomas' barndomsevangelium

Artikkelstart

Tomas' barndomsevangelium er et apokryft skrift som forteller om Jesu barndom, fra 5-12 års alder. Må ikke forveksles med Tomasevangeliet.

Skriftet fyller tomrommet i Det nye testamentes evangelier mellom Jesu fødsel og hans fremtreden i templet som tolvåring, slik det er beskrevet i Lukasevangeliet (2:41-52). Tomas' barndomsevangelium er ikke en sammenhengende fortelling, men består av en rekke episoder som vil vise at Jesus var sendt av Gud og kunne gjøre undre allerede som barn.

Mest kjent er historien om leirduene, der Jesus blir anklaget for å bryte sabbatsreglene da han som 5-åring leker ved en bekken og former fugler av leire. En variant av denne historien finnes også i Koranen (sure 3:49). Jesus lar fuglene bli levende, slik at anklagerne får se hans guddommelige krefter. Historien om at Jesus er overlegen læreren sin, har også vært et populært motiv. Det er typisk i fortellingen at de som ikke anerkjenner ham, får lide for det. Men når de etter hvert skjønner at han er sendt av Gud, går det godt med alle til slutt.

I likhet med andre apokryfe evangelier har Tomas' barndomsevangelium blitt sett ned på i en del teologiske kretser. Likevel fikk fortellingene om Jesu undergjerninger som barn stor utbredelse i senantikken og middelalderen, og også i norsk og nordisk fortellertradisjon.

Skriftet stammer i sin kjerne trolig fra det andre århundret evt., men har utviklet og endret seg over tid, og er bevart i mange varianter og på mange språk.

Litteratur

  • Apokryfe evangelier, Den norske Bokklubben, 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg