Toll- og avgiftsdirektoratet skal motvirke ulovlig inn- og utførsel av varer og sørge for riktig deklarering, fastsettelse og rettidig innbetaling av toll og avgifter. 

Bjørn Røse er toll- og avgiftsdirektør siden 2007. 

Toll- og avgiftsdirektoratet hører under Finansdepartementet og er delt i fem avdelinger: Administrasjonsavdelingen, IT-avdelingen, Innkrevings- og regnskapsavdelingen, Prosedyre- og Kontrollavdelingen og Juridisk avdeling. Til saksområdet hører tolltariffen, avgiftene på motorvogner, drikkevarer, tobakk, kosmetikk, sjokolade, radio- og fjernsynsapparater, stempelavgift m.m.

Under direktoratet hører Tollvesenet, som er delt i seks tollregioner, tyve tollsteder og fire ekspedisjons- og kontrollenheter.

1. juli 1957 ble Direktoratet for tollsaker opprettet for å lede og samordne den virksomheten som ble utført i etatens mange regionale- og lokale enheter. Etaten var tidligere ledet direkte fra Finans- og tolldepartementet. Dagens Toll- og avgiftsdirektorat ble opprettet i 1974 etter sammenslåingen av Avgiftsdirektoratet og Tolldirektoratet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.