Toll- og avgiftsdirektoratet skal motvirke ulovlig inn- og utførsel av varer og sørge for riktig deklarering, fastsettelse og rettidig innbetaling av toll og avgifter. 

Bjørn Røse er toll- og avgiftsdirektør siden 2007. 

Toll- og avgiftsdirektoratet hører under Finansdepartementet og er delt i fem avdelinger: Administrasjonsavdelingen, IT-avdelingen, Innkrevings- og regnskapsavdelingen, Prosedyre- og Kontrollavdelingen og Juridisk avdeling. Til saksområdet hører tolltariffen, avgiftene på motorvogner, drikkevarer, tobakk, kosmetikk, sjokolade, radio- og fjernsynsapparater, stempelavgift m.m.

Under direktoratet hører Tollvesenet, som er delt i seks tollregioner, tyve tollsteder og fire ekspedisjons- og kontrollenheter.

1. juli 1957 ble Direktoratet for tollsaker opprettet for å lede og samordne den virksomheten som ble utført i etatens mange regionale- og lokale enheter. Etaten var tidligere ledet direkte fra Finans- og tolldepartementet. Dagens Toll- og avgiftsdirektorat ble opprettet i 1974 etter sammenslåingen av Avgiftsdirektoratet og Tolldirektoratet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.